URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

SINDICALIȘTII DIN SĂNĂTATE, NEMULȚUMIȚI DE SALARII. NU ESTE EXCLUSĂ ORGANIZAREA UNEI GREVE

Reprezentanții Federației SANITAS au avut vineri, 21 ianuarie 2022, o întâlnire de lucru, la Guvernul României, cu participarea Prim-ministrului Nicolae Ciucă, a Ministrului Finanțelor Adrian Câciu și a reprezentanților Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Valentin Robescu președintele Uniunii Județene SANITAS Călărași relatează problemele prezentate dar și soluțiile Guvernului pentru rezolvarea lor dar și posibilitatea unei greve.

„Federația SANITAS a solicitat în întâlnirea cu primul ministru, aplicarea legii 153/2017, legea salarizării unitare. Creșterea salariilor de bază pentru toți salariații pe care îi reprezentăm la nivelul anului 2022, așa cum spune legea. Raportarea sporurilor la salariul de bază aflat în plată pentru toți salariații pentru că e o nebunie. Aici primești un salariu de încadrare, iar sporul se raportează la salariul din 2018. Pe de altă parte, cerem și revizuirea legii 253/2017 pentru că această lege a creat animozități chiar între salariații din aceeași unitate. Mă refer aici la cuprinderea în anexa 7 a salariaților TESA. Este inadmisibil ca acești oameni, de care depinde buna funcționare a unei unități spitalicești să fie plătiți după o altă grilă de salarizare. Mă refer aici la anexa 8, care se referă la cu totul și cu totul altceva.

Din păcate, domnul prim ministru nu a oferit niciun fel de soluție și niciun fel de garanție privind rezolvarea acestor probleme. Nu ne-a oferit un calendar care să cuprindă niște repere fixe, să zicem că într-o perioadă de atâta timp putem rezolva una sau două din revendicările pe care le-am făcut noi. Un motiv pe care l-a invocat domnul prim ministru a fost această criză energetică. Bănuiesc că data viitoare când ne vom duce o să apară un alt motiv, vezi ceea ce se întâmplă în Ucraina sau vezi că este pandemie, sau nu mai știu ce. Lucruri care nu fac cinste guvernanților. În aceste condiții, într-o perioadă scurtă de timp, în două, trei zile, ne vom întâlni la nivelul Federației SANITAS și reprezentanții uniunilor județene din toată țara vom decide care vor fi următorii pași, pentru a rezolva această situație neplăcută în care se află colegii noștri, mă refer, mai ales, pentru personalul TESA.

A face grevă în sănătate este foarte greu, din două motive. Legea ne obligă să asigurăm cel puțin o treime din activitatea sanitară și apoi este un motiv moral, dacă vreți. Spitalul este unul din locurile în care oamenii se simt în siguranță. Ce s-ar întâmpla dacă personalul medical nu ar mai asigura asistența medicală oamenilor aflați în suferință? Este foarte greu să faci lucrul acesta. S-a încercat, am reușit câțiva ani în urmă și am asigurat doar urgențele medicale. Consider că nu acest mod de a face grevă este un mod OK de a rezolva problema. Consider că la masa dialogului, cu argumentele pe care le avem, prin solicitările pe care le facem de a se respecta legea în țara românească, noi sperăm să scoatem la capăt aceste revendicări, să le rezolvăm într-un fel sau altul. Vom putea face mișcări sindicale, dar nu cu personalul medical, mai mult cu personalul de îngrijire, mai ales cei care sunt foarte afectați de neaplicarea legii 153.

Nu trebuie să uităm faptul că acest personal de îngrijire, pornind de la infirmiere, brancardieri, electricieni, contabili. Fără acești oameni o unitate sanitară nu ar putea să funcționeze. Ei, la un moment dat ar putea să întrerupă lucrul. Gândiți-vă ce s-ar întâmpla în condiția în care, într-o unitate sanitară n-ar mai fi căldură, nu am mai avea seringi cu care să aplicăm tratamentul sau alte materiale sanitare. Deja este o problemă de a menține personalul administrativ în sistem pentru că salariile sunt foarte mici. Este inadmisibil ca un contabil cu studii superioare să aibă un salariu echivalent cu o infirmieră. Și nici acesta adus la nivelul anului 2022, așa cum spune legea.

Într-o perioadă de trei-patru zile vom decide la nivelul Federației SANITAS ceea ce vom avea de făcut. În primul rând trebuie să luăm o decizie vis-a-vis de treaba aceasta. În momentul acesta nu pot să vă spun câți oameni vor intra în grevă, dar ceea ce pot eu să vă spun este că Uniunea Județeană SANITAS Călărași are peste 1000 de salariați din sistemul de sănătate și de protecție a copilului. Pentru că probleme avem și în zona protecției copilului. Vom vedea”, a declarat Valentin Robescu președintele Uniunii Județene SANITAS Călărași.

Continue Reading
La Top