Astenia de toamnă, cunoscută și sub numele de oboseala toamnei sau astenia sezonieră, este o condiție caracterizată de oboseală, lipsă de energie, somnolență excesivă și dificultate în concentrare, care apare în special în timpul tranziției de la sezonul cald la sezonul rece.
Această perioadă afectează mulți oameni, având legătură cu schimbările de lumină și temperatură specifice toamnei. Scăderea numărului de ore de lumină naturală poate influența nivelurile de serotonină și melatonină din creier, afectând starea de spirit a unei persoane. Totodată, temperaturile mai scăzute și vremea capricioasă pot influența nivelul de activitate fizică și starea generală de bine.
Astenia poate avea impact asupra activităților zilnice, producând sentimente de tristețe, iritabilitate și scăderea motivației. Persoanele afectate pot simți nevoia de mai mult somn și pot avea dificultăți în a-și păstra nivelul obișnuit de productivitate.
O echipă Canal SUD a vrut să afle care sunt simptomele pe care le au călărășenii odată cu venirea toamnei.
“Acum este mai bine decât a fost pe vremea când temperaturile depășeau 40 de grade, temperaturile acestea ne ajută să funcționăm mai bine dacă ne aflăm la o vârstă mai înaintată” a declarat un cetățean călărășean.
“Ne afectează foarte mult, mai ales pe noi, ăștia bătrânii. Ne ia amețeala, ne doare capul și multe nopți nedormite“ a declarat un alt călărășean.
Cât despre elevi, aceștia nici nu cunosc termenul de “astenie”. După ce reporterul a explicat semnificația acestuia – o stare de oboseală și slăbiciune fizică și mentală – aceștia au recunoscut că se confruntă cu aceste simptome din cauza începutului noului an școlar.