URMĂREȘTE-NE

SĂNĂTATE

SEMNELE UNUI ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

Dintre pacienții cu AVC, aproximativ 30% decedează în primele 30 de zile, iar 30-35% vor rămâne cu un grad de dizabilitate care îi va face dependenți de îngrijirea unei alte persoane sau îi va împiedica să își mai desfășoare activitatea profesională.

Medicii neurologi și radiologii neurointervenționiști avertizează: „Dacă suspectați apariția unui AVC (pareză mână-picior, asimetria feței, dificultăți de vorbire) nu stați acasă! Pacienții sau aparținătorii nu trebuie să piardă niciun minut până să sune la 112. Se estimează că 1 minut pierdut înseamnă 2 milioane de neuroni pierduți. Suntem într-o cursă contra cronometru pentru a ține pacientul departe de invaliditate sau chiar de deces”, declara Conf. Dr. Cristina Tiu

FAST este un acronim format din primele litere ale celor mai importante simptome ale unui AVC: F este de la Fața căzută și asimetrică, A de la Amorțirea brațelor și picioarelor, S de la Stâlcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru că atunci când un aparținător sesizează simptomele, este timpul să sune urgent la 112.

Acțiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervențional al Pacienților cu AVC Acut este formată dintr-un lanţ de acţiuni care are drept scop transportul cât mai rapid la cea mai apropiată unitate spitalicească aptă să efectueze proceduri de revascularizare. Este esenţial ca operatorul care va prelua apelul de urgenţă să obţină răspuns la întrebările formulate privind pacientul. Tromboliza se poate iniția la un interval maxim de 4 ore și jumătate de la debutul simptomatologiei (intervalul de timp între debutul simptomatologiei și momentul administrării rtPA), dar ținând cont că timpul de intervenție la nivelul spitalului este de aproximativ 60 de minute, vă sfătuim să reacţionați prompt în cazul în care un apropiat suferă un AVC. Rata de recanalizare prin tromboliză iv este de aproximativ 40% într-o fereastră terapeutică de 4,5 ore.

Sursa: Serviciul de Ambulanță al județului Călărași

Continue Reading
La Top