Managerul Spitalului Județean de Urgență Călărași, Bogdan Mihai, a vorbit, în ședința de Consiliu Județean, desfășurată în data de 21 martie a.c., despre cum se desfășoară lucrurile, în unitatea medicală, după ce starea de alertă s-a încheiat.
“Spitalul, la acest moment, nu mai este prins pe cheltuială efectivă decât până în luna septembrie. Din luna septembrie, se vehiculează că vom intra, din nou, pe contractul cu Casa de Sănătate. În acest moment, pe cheltuială efectivă, noi avem deficit de 767.454 de lei, pe lună, fără subvenția de la Consiliul Județean. Dacă adaugăm 350.000 de lei, pe lună, subvenția de la Consiliul Județean, avem un deficit de 400.000 de lei. La momentul acesta, referitor la angajații pe stare de alertă, noi facem o evaluare asupra eficienței lor și necesității reale, ieșind din pandemie, pentru că am adus și am dezvoltat multe specialități care nu erau înființate, până acum. La acest moment, sperăm să ajungem aproape de zero prin reducerea aceasta de personal, raportat la cei care erau pe stare de alertă. Concomitent, creștem încasările pe anumite specialități și urmează să facem o creștere a veniturilor din Ambulatoriu, pentru că acum pârghiile noastre de acțiune sunt extinse, în sensul că nu mai există limitări de internare, de prezentare, dar ele se vor ridica treptat, nu sunt ridicate total. În spital, la momentul acesta, noi avem, în continuare, cazuri Covid, sens în care secțiile nu sunt folosite la maxim, pentru că avem limitările care vor dispărea în momentul în care nu vom mai avea, efectiv, pacienți Covid. Avem o anumită categorie de cheltuială, de 2.400.000 de lei pe an, care reprezintă norma de hrană. Norma de hrană va trebui acordată de către Consiliul Județean, cheltuială pe care până acum am suportat-o din veniturile proprii. Vom avea nevoie de dumneavoastră, pentru a ne sprijini pe contractele de prestări servicii, pe specialitățile față de care nu ne putem lipsi: Cardiologia, Neurologia, ATI și Pediatria, din nou, o problemă la Călărași. Am adus un medic pe Pediatrie, dar încă nu găsim pe piață oameni dispuși să vină”, a declarat directorul spitalului călărășean, Bogdan Mihai.
Sursa citată a punctat și aspecte despre cum sunt gestionați pacienții Covid, în prezent, în instituția de sănătate.
“Noi desfășurăm activitatea conform protocoalelor de gestionare a pacienților. Reglementările cu starea de alertă, în pandemie, au impus niște norme generale. Când intrăm în secție, noi gestionăm pacientul Covid după protocoalele Ministerului Sănătății, care nu sunt valabile doar pentru perioada pandemiei, ele sunt valabile cât timp pacientul este bolnav de Covid. Noi avem, în continuare, pe secții, zone izolatoare, avem triajul, reacționăm ca și cum am fi tot în stare de alertă. Noi suntem tot într-o stare de alertă”, a adăugat Bogdan Mihai.