URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

SECRETAR DE STAT AL SUA, DESPRE ȚARA CARE AR PUTEA PROMOVA O NOUĂ ORDINE MONDIALĂ

Secretarul de stat al SUA: China este singura țară care are intenția și mijloacele economice, tehnologice, militare și diplomatice de a promova o nouă ordine internațională, de aceea rămâne cea mai serioasă provocare pe termen lung.

Secretarul de stat al SUA a susținut un discurs joi la Universitatea George Washington, despre politica guvernului SUA față de China. Acesta a afirmat că “Nu căutăm un conflict sau un nou Război Rece. Dimpotrivă, suntem hotărâți să le evităm pe amândouă. (…) Chiar dacă războiul președintelui Putin continuă, vom rămâne concentrați pe cea mai serioasă provocare pe termen lung la adresa ordinii internaționale – și aceasta este reprezentată de Republica Populară Chineză”.
Blinken a spus că, pe termen lung, China reprezintă o problemă care trebuie tratată cu seriozitate: “Nu căutăm să blocăm rolul Chinei de putere majoră și nici să oprim China – sau orice altă țară – să-și dezvolte economia sau să promoveze interesele propriului popor. Dar vom apăra și întări dreptul internațional, acordurile, principiile și instituțiile care mențin pacea și securitatea, protejează drepturile indivizilor și ale națiunilor suverane și fac posibil ca toate țările, inclusiv Statele Unite și China, să coexiste și să coopereze”.
Deși SUA recunosc amenințarea iminentă reprezentată de Rusia, sunt de părere că, pe termen lung, China este mult mai capabilă să perturbe securitatea internațională. “China este singura țară care are intenția, precum și mijloacele economice, tehnologice, militare și diplomatice de a promova o viziune diferită a ordinii internaționale”, a declarat Blinken, care a subliniat și că “diplomația este vitală”.
Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, a semnat un pact de securitate “fără limite” cu China. Ambele țări au lansat o declarație amplă despre natura cooperării însă versiunea în engleză a declarației Chinei omite detaliile furnizate de cea a Moscovei referitor la considerarea Alianței Nord Atlantice drept o amenințare.
Blinken a avertizat, de asemenea, că “nu ne putem baza pe Beijing să-și schimba traiectoria. Așa că vom modela mediul strategic din jurul Beijingului pentru a ne promova viziunea pentru un sistem internațional deschis și incluziv”.
Oficialii americani au recunoscut că nu pot face prea multe pentru a modifica obiectivele Chinei, însă susțin că pot modela mediul strategic din jurul Beijingului, complicând astfel deciziile acestuia.

Surse: CNN, DW.
Sursa foto: News.ro

Continue Reading
La Top