AGRICULTURĂ
SECETA A “PÂRJOLIT” CULTURILE DIN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI. FERMIERII SE ROAGĂ SĂ PLOUĂ
Seceta face ravagii, în județul Călărași! Aceasta a “pârjolit” culturile. Sistemele de irigații sunt distruse, iar fermierii sunt la mila lui Dumnezeu, aceștia rugându-se pentru câțiva stropi de ploaie. Fermierul călărășean, Alexandru Chiriță, spune că deja se gândește la ce bancă să se împrumute, din cauză că seceta pedologică i-a compromis culturile.
“Problemele sunt cu seceta. Nu avem sistem de irigații pus la punct și deja lucrurile sunt într-o dinamică foarte rapidă, în sensul în care, dacă nu plouă în câteva zile, deja avem suprafețe unde nu mai știm dacă mai recoltăm 3-4 tone la hectar. Deci, lucrurile sunt în evoluție, de la o zi la alta. Chiar am venit din câmp și am făcut încă o evaluare a situației, deci deja mă gândesc către ce bancă să mă adresez, astfel încât să pot continua activitatea pentru anul viitor. Avem probleme la porumb, la floarea-soarelui. La culturile de primăvară e dezastru! Și culturile de toamnă au fost afectate de secetă. Producțiile au fost diminuate, față de anul trecut, dar acolo putem spune că măcar am acoperit cheltuielile, adică suntem pe zero la culturile de toamnă. Nu facem profit, dar nici nu pierdem bani. La culturile de primăvară, după estimările noastre, deja suntem în pierdere, adică indiferent ce s-ar întâmpla, și dacă plouă mâine, probabil că nu vor face profit la culturile de primăvară. Sistemul de irigații trebuie pus la punct. Dacă aducem apa, dacă reușim să aducem apa cât mai aproape de parcelele pe care le exploatăm, după aceea o să trebuiască să găsim soluții de finanțare pentru a duce apa din canalul de irigații către solele noastre și de a o pompa, și, bineînțeles, instalațiile aferente ale căror prețuri s-au cam dublat, adică am cumpărat, acum doi ani, o instalație cu 50.000 de euro și acum costă aproape 90.000 de euro. Sunt condiții climatice extrem de restrictive și noi facem tot ce depinde de noi, în momentul de față, pentru a ne salva culturile. Lucrurile evoluează, din punct de vedere al condițiilor climatice, extrem de rău. Referitor la producție, nu mai fac nicio estimare, pentru că lucrurile se pot schimba de la o zi la alta. În fiecare zi, situația se înrăutățește și nu putem să facem estimări în momentul acesta”, a declarat, pentru Canal SUD, fermierul Alexandru Chiriță.
Vasile Iliuță este un alt fermier din zona Călărașiului. Am vrut să vedem cu gestionează acesta consorțiul de dezvoltare agricolă și situația secetei pedologice care afectează culturile de toamnă.
“Dacă am spune despre culturile de toamnă – rapița, grâul și orzul, au fost producții medii și nu prea le-a influențat această secetă pedologică. Dacă discutăm de culturile de primăvară – floarea soarelui, porumb, aici avem o mare problemă. Seceta pedologică a dus la uscarea plantelor. La porumb și floarea-soarelui pierderile de producție sunt foarte mari. Estimăm ca pe anumite zone să nu se culeagă nici un kilogram de porumb sau de floarea- soarelui, pentru că plantele pur și simplu se usucă de jos în sus, din cauza acestei secete pedologice. În urma discuțiilor avute cu domnul ministru Petre Daea, l-am invitat și în județul Călărași să vină să constate la fața locului situația, pentru a găsi soluții în vederea sprijinirii fermierilor, chiar dacă va fi un ajutor de stat și trebuie să-l notifice Comisiei Europene, orice e posibil ca să vină în sprijinul fermierilor afectați de această secetă pedologică. În 2020 a fost aceeași secetă pedologică. Anul trecut a fost un an agricol bun, a fost un an cu precipitații, dar uitați că din doi în doi ani se repetă această secetă pedologică la culturile de primăvară. E greu să estimăm și pierderile, pentru că fermierii au investit și au cumpărat cu prețuri duble, comparativ cu anii trecuți. E clar că acum vor avea o pierdere foarte mare și nu au cum să mai acopere din producția pe care au făcut-o la rapiță, grâu și orz. Pierderile sunt foarte mari foarte mari. Soluțiile pentru rezolvarea problemei sunt ori un credit asigurat de bănci, ori o intervenție a Ministerului Agriculturii către fermieri, respectiv printr-un ajutor de stat, “ a declarat, pentru Canal SUD, Vasile Iliuță.
Foto principal: Shutterstock
