SEARĂ AUTENTICĂ ROMÂNEASCĂ LA FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FOLCLOR ,,HORA MARE”
În cea de-a patra seară a Festivalului Internațional de Folclor ,,Hora Mare”, ediția a XXVIII-a, publicul s-a bucurat de pasiunea pentru tradiții alături de ansamblurile folclorice.
Evenimentul s-a desfășurat pe stadionul ,,Ion Comșa” din Călărași, unde s-a promovat folclorul autentic românesc, iar ansamblurile prezente au împărtășit cultura și obiceiurile meleagurilor noastre.
Ansamblurile folclorice prezente la festival au fost:
Ansamblul Folcloric al comunei Roseți;
Ansamblul Folcloric Mlădițele al comunei Dichiseni;
Ansamblul Folcloric Mugurelul al comunei Alexandru Odobescu;
Ansamblul Folcloric Spicul al comunei Dorobanțu;
Ansamblul Folcloric Brâulețul Dunării din comuna Grădiștea;
Ansamblul Folcloric Hora din comuna Independența;
Ansamblul Folcloric Macii Bărăganului al comunei Ciocănești.
De asemenea, călărășenii s-au bucurat de spectacolele oferite de Marian Haiducu, Maria Buză și taraful George Pătrașcu.
,,Suntem prezenți la Hora Mare cu Ansamblul Folcloric Roseți, un ansamblu destul de bun și am pregătit două dansuri, din zona Munteniei și Moldovei (…) Suntem în această formulă de 7-8 ani, de când am început la comuna Roseți, un ansamblu destul de mare, un ansamblu cu 100 de copii. Aici suntem cu grupa mare”, a declarat într-un interviu pentru Canal Sud, Sile Baraitaru, coregraful ansamblului Folcloric Roseți.
,,În a patra seară avem doar ansamblurile din județ, adică este seara românească, așa cum îi spunem noi în programul de la scenă. Am adus ansambluri din comune și anume: Grădiștea, Alexandru Odobescu, Ciocănești, Independența, Dorobanțu. Ansamblul Bărăganul, împreună cu ansamblul Ghiocelul al Palatului Copiilor au pregătit un program mai lung, care cuprinde nunta la români”, a declarat într-un interviu pentru Canal Sud, Lucian Teodorescu, coregraful ansamblului Bărăganul.
,,Am pregătit ceva frumos. Se cheamă obicei de nuntă. Toată lumea îl știe, dar ne-am gândit ca anul acesta să-l punem în scenă într-un fel anume: Ghiocelul împreună cu Bărăganul”, a precizat Lavinia Vasile, directorul de la Palatul Copiilor numărul 1 Călărași.
,,Am mai fost la Călărași, dar nu am mai participat la acest festival (…) De data asta vin în cântec să-i încânt pe fanii noștri din Călărași, dar sunt foarte fericită atunci când vin și cu spectacolul de teatru. Ne bucurăm din suflet că fanii noștri din Călărași au venit în număr atât de mare și iubesc teatrul și deopotrivă și muzica. Vă mulțumesc, dragi iubitori de teatru și muzică”, a declarat în exclusivitate pentru Canal Sud, Maria Buză.
Festivalul Internațional de Folclor ,,Hora Mare”, ediția 2023, se încheie în această seară, cu un spectacol inedit oferit de Lupii lui Calancea.