URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

SE SCUMPEȘTE APA, LA CĂLĂRAȘI. DIRECTORUL ECOAQUA: “SUNTEM OBLIGAȚI SĂ FACEM ACEST LUCRU”

Tariful apei va fi majorat, în luna septembrie a acestui an, la Călărași. Directorul general al SC ECOAQUA SA, Eduard Grama, ne-a declarat că proiectul privind modernizarea infrastructurii de apă și canalizare, care va fi implementat pe Programul Operațional Infrastructură Mare, a avut la bază o condiție esențială, și anume creșterea tarifului la apă și canal. De asemenea, operatorul Ecoaqua este obligat să mărească prețul apei și din cauză că au crescut cheltuielile cu energia electrică, lucru care afectează funcționarea societății. 

“Semnarea contractului pe POIM a avut la bază o condiție esențială: majorarea tarifului la apă și canal. Într-adevăr, prețul în perioada următoare va crește și nu va crește pentru că vrea operatorul sau directorul general, Eduard Grama, sau primarul municipiului, sau președintele Consiliului Județean, crește pentru că toate utilitățile au crescut extrem de mult. Doar inflația în România, în ultima perioadă, este de 15% și suntem obligați să facem acest lucru. Am încercat, pe cât posibil, să nu creștem prețul la apă, dar nu am reușit deoarece, în momentul de față, cheltuielile au crescut extrem de mult pe energie și ne afectează, în primul rând, funcționarea societății”, a subliniat Grama.

Prețul ar urma să fie majorat cu 1,2 lei/mc sau cu 1,3 lei/mc. Conducerea societății spune că tariful va crește pentru ca societatea să funcționeze în parametri normali și pentru a se face investiții noi la nivelul operatorului de apă și canal.

“Cred că în septembrie vom avea un preț nou la apă, mult mai mic decât ar trebui să fie și încercăm, pentru că după cum știți, în urmă cu 2 luni, am depus prin Programul Național de Redresare și Reziliență, un proiect cu finanțare europeană (n.r. „Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară, cu sau fără instalații de stocare integrate”) și încercăm să avem 2 MW doar pe municipiul Călărași, tocmai pentru a reduce aceste cheltuieli despre care vă spun și pentru a nu crește după septembrie, din nou, prețul la apă. Cred că tariful va crește cu 1,2 lei-1,3 lei și va fi prima creștere  care se va resimți în buzunarul cetățeanului. Eu cred că oamenii vor înțelege că nici operatorul nu poate funcționa, în condițiile în care veniturile sunt insuficiente. Nu vom crește aceste prețuri ca să mărim organigrama societății, vom crește aceste prețuri doar ca să funcționăm și ca să facem investiții noi la nivel de operator”, a explicat directorul Ecoaqua Călărași, Eduard Grama.

Ultima creștere a tarifului serviciilor de alimentare cu apă potabilă și canalizare a avut loc în data de 6 august 2021. Astfel, la acest moment, călărășenii plătesc, pentru serviciile de furnizare a apei potabile, 4,9704 lei/mc cu TVA, iar pentru serviciile de canalizare și epurare ape uzate, 4,1638 lei/mc cu TVA.

Continue Reading
La Top