URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

SE SCHIMBĂ VÂRSTA DE PENSIONARE! AFLĂ CINE VA IEȘI MAI DEVREME LA PENSIE

Propunerea legislativă a primit deja un raport favorabil din partea Comisiei pentru Muncă a Camerei Deputaților, for decizional în acest caz, și urmează să intre la vot în plen. Cine sunt românii care vor beneficia de pensionare anticipată, fără penalizare?Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților a adoptat luni un raport favorabil pentru extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, potrivit capital.ro.

„În temeiul art.95 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, Comisia pentru muncă şi protecţie socială a fost sesizată, prin adresa nr. Plx 170/2021 din 21 aprilie 2021, cu dezbaterea pe fond, în procedură obişnuită, a propunerii legislative pentru modificarea alin.(5) al art.65 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”, se arată în raportul comisiei.

Cine va beneficia, mai exact, de pensionare anticipată?

A fost modificat prin urmare un articol al legii și extinsă astfel categoria de persoane care pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără penalizare.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea alin.(5) al art.65 din Legea nr.263/2010, în sensul extinderii categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, cu persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, respectiv în localitatea Tulcea, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acesteia”, se mai precizează în documentul citat.În urma finalizării dezbaterilor asupra propunerii legislative, membrii comisiei au hotărât să propună plenului Camerei Deputaţilor raportul de adoptare a propunerii legislative cu anumite amendamente.

Pensia pentru limită de vârstă.

Menționăm că, pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de lege.Vârsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare și stagiul minim de cotizare pentru femei şi bărbaţi sunt stabilite în raport de luna și anul naşterii (anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.Vârsta standard de pensionare creşte:

  • pentru bărbaţi: de la 64 de ani la 65 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2015;
  • pentru femei – de la 59 de ani la 63 de ani, în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030.

Continue Reading
La Top