URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

SCUMPIRILE SE ȚIN ÎN LANȚ: VOR CONTINUA PÂNĂ ÎN 2023! AFLĂ CE ESTIMEAZĂ SPECIALIȘTII

Analiștii economici estimează că prețurile vor continua să crească anul acesta și scumpirile vor continua și în 2023, în contextul în care Banca Națională a României estimează o inflație de 11,23% pentru luna iunie, potrivit site-ului capital.ro.

Analistul economic Adrian Negrescu estimează că scumpirile, chiar dacă se vor tempera spre toamnă, vor continua până în 2023, în contextul în care s-au observat deja majorări ale prețurilor carburanților, alimentelor, facturilor și ratelor bancare.

„BNR estimează o inflație de 11,23% în iunie. Scumpirile se vor mai tempera spre toamnă, dar vor continua până în 2023. Abia în decembrie 2023 am putea avea o inflație de 3%. Ca să știți ce urmează”, spune analistul economic Adrian Negrescu.

Compensarea facturilor: O propunere discriminatorie care introduce niște reguli absurde

Amintim că, de la 1 aprilie a intrat în vigoare o nouă schemă de compensare a facturilor, măsură criticată de Adrian Negrescu, care subliniază absența unor măsuri economice coerente, de natură să stimuleze economia, nu să o inhibe. Potrivit acestuia, aceasta este „o propunere discriminatorie care introduce niște reguli absurde, fără legătură cu efectul și dorința noastră de a stimula consumul, în condițiile în care economia trăiește din consum”.

„S-a ajuns ca persoanele fizice, care consumă peste 300 de kilowați pe lună – și nu vorbim despre niște bogați, pentru că dacă ai în casă un cuptor electric, un aparat de aer condiționat și un boiler depășești acest plafon. Cred că sunt 3 milioane de consumatori care-l depășesc și care vor plăti tarife mai mari decât companiile din România. Vă dați seama la ce s-a ajuns?” a punctat analistul economic.

Rate mai mari pentru creditele cu dobândă variabilă

De asemenea, în condițiile în care Banca Națională a României (BNR) a anunțat joi, 31 martie, majorarea indicelui de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), unii români vor plăti rate mai mari începând de vineri, 1 aprilie.

Astfel, pentru românii cu credite cu dobândă variabilă, pentru o sumă de 250.000 de lei, luată pe o perioadă de 30 de ani, rata în luna martie 2022 este de 1.292 de lei, calculată la un IRCC de 1,17%.

Estimările finzoom.ro arată că pentru luna aprilie rata va urca la 1.398 de lei pentru un IRCC de 1,86%, ceea ce înseamnă o creștere de 106 lei față de prezent. De asemenea, pentru luna iulie 2022 estimările arată o nouă creștere până la 1.499 de lei pentru un IRCC de 2.50%, adică în plus cu 207 lei față de prezent.

Sursa foto: zf.ro

Continue Reading
La Top