URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

SCHIMBĂRILE DIN SISTEMUL NAȚIONAL DE PENSII PRIVATE

Românii sunt tot mai interesați de sistemul de pensii pe măsură ce înaintează în vârstă și se apropie de momentul în care vor ieși din activitate. Pensia privată, fie că este cea obligatorie din pilonul II sau una facultativă, este deja o alternativă pentru viitorii pensionari având în vedere că mulți lucrători români sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

În luna decembrie, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) guvernul a luat o serie de măsuri care schimbă substanțial cadrul legal în care funcționează sistemul de pensii private din România. Peste 7,9 milioane de români care contribuie obligatoriu la un fond privat, precum și mediul economic în cadrul căruia fondurile sunt un jucător de anvergură, sunt vizați de aceste schimbări, scrie economica.net.

Printr-o OUG, executivul a introdus pârghii mai ample de control și supraveghere, direcții mai clare pentru investirea sumelor acumulate, dar și schimbări cu impact direct asupra participanților la sistem.

Pensia privată, plasa de siguranță pentru moștenitori

Sunt mulți români care plătesc contribuții la pensie. Însă, din nefericire mor înainte să se bucure de aceasta. Autoritățile au decis ca moștenitorii lor să poată încasa suma strânsă până în acel moment la pilonul II.

Românii trebuie să știe că pensiile private de pe pilonul II se moștenesc. Adică ce acumulezi în timpul activității și se duce la pilonul II poate fi moștenit în cazul în care decedezi până ieși la pensie. Este un câștig și o plasă de siguranță pentru familie și copii”, a spus analistul economic Adrian Negrescu într-un interviu pentru Ziare.com.

Până pe 24 decembrie 2022, moștenitorii care dețineau la rândul lor un cont de pensie privată (majoritatea covârșitoare, având în vedere că toți angajații din România sunt obligați să contribuie și în sistemul privat de pensii) nu puteau încasa suma din contul celui decedat, ci doar să transfere activul în propriul cont, urmând să aibă acces la bani când ies la pensie.

Modificările aduse legii arată că moștenitorii pot acum să încaseze suma cuvenită, în aceleași condiții ca cei care ies la pensie, adică integral, sub forma unei plăți unice, sau eșalonat, pe o perioadă de până la cinci ani.

Alte schimbări în sistemul de pensii

O altă modificare este eliminarea comisionului de administrare în valoare de 0,5% din contribuția virată lunar.

În al treilea rând, în cazul în care un participant decedează înainte de a ieși la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi nu se mai prescriu după o perioadă de 3 ani, așa cum se întâmpla până acum. Moștenitorii pot solicita plata oricând”, potrivit studiifinanciare.ro.

Nu în ultimul rând, cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acesteia (revizuibil sau nerevizuibil).

Sursă text: ziare.com

Continue Reading
La Top