URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

SCHIMBĂRI DECISIVE ÎN SISTEMUL DE PENSII DIN ROMÂNIA

Sistemul de pensii din România trece printr-un moment de cotitură. Momentul decisiv este data de 31 martie, termen până la care Ministerul Muncii trebuie să îndeplinească un obiectiv important din PNRR, potrivit site-ului capital.ro

Astfel, conform declarațiilor făcute pe Facebook de către Florin Cîțu, una dintre 24 de borne care trebuie îndeplinite până la 31 martie este intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului 2.

Ce schimbări vor fi făcute 

La capitolul legat de sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului 2, Guvernul s-a angajat în PNRR să ia o serie de măsuri legislative, prin care:

– va asigura sustenabilitatea fiscală a pilonului II printr-o creștere a contribuțiilor în conformitate cu dispozițiile Strategiei fiscal-bugetare;

– va digitaliza funcționarea sistemului de pensii private

– va diversifica investițiile din pilonul II de pensii.

În ceea ce privește investițiile din pilonul II de pensii, guvernul:

– va analiza posibilitatea de a flexibiliza regimul de reglementare aplicabil investițiilor din fondurile de pensii private prin reducerea restricțiilor cantitative în materie de investiții și reducerea restricțiilor bugetare legate de risc aplicabile fondurilor de pensii private;

 va apăra independența administratorilor de pensii în ceea ce privește definirea propriilor lor strategii de investiții;

– va reglementa viitoarele ajustări ale regimului de investiții ale fondurilor de pensii private care contribuie la un cadru flexibil ce îi încurajează pe administratorii de pensii să își diversifice în mod corespunzător portofoliile pentru a obține un randament al investițiilor ajustat la risc echitabil;– va spori accesul întreprinderilor la piața de capital, pentru a facilita cotarea noilor emitenți și a utiliza într-o mai mare măsură sursele private de finanțare, inclusiv activele fondurilor de pensii. Acest lucru ar conduce la un ecosistem de investiții mai bun pentru administratorii de pensii și la oportunități sporite pentru o diversificare adecvată a portofoliilor fondurilor de pensii.

Jalon îndeplinit din Planul Național de Redresare și Reziliență: contribuțiile la fondurile private de pensii vor crește de la 3,75% la 4,75%

Unul dintre punctele de pe listă a fost implementat deja. Este vorba desrpre majorarea contribuțiilor la fondurile privat de pensii.

Astfel, Guvernul a aprobat în ședința din data de 16 martie o Ordonanță de urgență care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii (Pilon II). Măsura este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care prevede totodată, ca termen de adoptare, data de 31 martie 2022.

Reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Național de Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii. Prin actul normativ adoptat, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contribuțiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.

Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii și se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale.

Baza de calcul, reţinerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii sunt aceleaşi cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale.

Continue Reading
La Top