URMĂREȘTE-NE

EXCLUSIV

SCANDAL URÂT MIROSITOR, ÎN CĂLĂRAŞI. GROAPĂ DE GUNOI, PE O PROPRIETATE PRIVATĂ

În municipiul Călăraşi, într-o casă naţionalizată care aparţine primăriei, situată pe strada Sfântul Nicolae cu intersecţia străzii Portului, locuiesc, cu chirie, de 20 de ani, trei familii cu o situaţie materială precară. Lângă locuinţa acestora, se află o clădire părăsită, proprietate privată, unde colcăie gunoiul. Vecinii acuză că gunoaiele ar fi depozitate chiar de membrii acestor familii. Ba mai mult, cetăţenii care locuiesc în apropierea casei naţionalizate susţin că sunt nevoiţi să suporte şi gălăgia celor trei familii.

Mormanele de gunoi se înmulţesc în fiecare zi, spre deranjul celor care stau în apropiere.

“Este o casă naţionalizată, care este închiriată unor familii de rromi. Nu folosesc lemne, folosesc lăzi de plastic (n.r. în sobă) şi în momentul în care fumul iese pe coş, nu se mai poate sta în curte. Nu au canalizare, obişnuiesc ca lăturile şi ce mai este acolo să le arunge la gardurile din stradă şi când treci pe acolo, mirosul îţi întoarce nasul şi eşti nevoit să ocoleşti. Şi ca să ne arate cât sunt ei de stilaţi, şi-au dotat maşinile cu boxe puternice. Au şi maşini. Culmea este că sunt asistaţi social. Nu munceşte niciunul. Şi trag maşina pe constrasens, pe strada cealaltă, deschid uşile şi dau muzica cât se poate la maximum. Casa a fost anvelopată de primărie, dar ce să păstreze rromul? Ei au găurit-o. Dincolo de gardul lor, dacă staţi o jumătate de zi, undeva pe un trotuar alăturat, o să îi vedeţi peste gard, cu ligheanul. Tot gunoiul de acolo e al lor. Într-o zi, au avut o maşină pe care au dus-o la fier vechi şi au dezemembrat-o, şi tot ce au avut, plastic, lemn, au aruncat peste gard. Poliţia a zis că nu are ce să le facă, că sunt asistaţi social. Poliţia a făcut referat, referatul a ajuns la primărie. Dacă poliţia nu a făcut nimic, vă daţi seama că nici primăria nu a făcut nimic. S-au bătut şi între ei. A venit poliţia şi, chipurile, i-a amendat. (…) Nu au wc şi folosesc găleata şi ca să nu miroasă, o aruncă la vecinul de peste drum. A făcut reclamaţie şi vecinul. Nu au treabă. Astăzi (n.r. 3 ianuarie 2022), două găleţi au aruncat acolo. Toate deşeurile le aruncă peste gard”, ne-a declarat un vecin al celor acuzaţi, care a dorit să rămână anonim.

Pe de altă parte, cei învinuiţi spun că aceste afirmaţii nu ar fi adevărate şi că vecinii lor ar minţi.

“Persoana care v-a zis, v-a minţit. Poate o fi în altă zonă, dar nu aici. În zonă la noi nu e gălăgie, chiar dacă suntem amărâţi şi stăm cu chirie”, a precizat una dintre persoanele care locuiesc în casa Primăriei Călăraşi.

Primarul Călăraşiului a trimis reprezentanţii SPCTAFL Călăraşi şi Poliţia Locală, la locul cu pricina

L-am contactat telefonic pe primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce, pentru a-l înştiinţa despre această situaţie şi pentru a-l întreba dacă va lua măsuri în vederea rezolvării problemei, iar acesta ne-a declarat că astăzi îi va trimite la faţa locului pe reprezentanţii Serviciului Public Centrale Termice şi Administrare Fond Locativ (SPCTAFL) şi pe cei ai Poliţiei Locale, lucru care de altfel s-a şi întâmplat.

Locatarii casei naţionalizate au termen două zile pentru a strânge gunoiul

Am discutat telefonic şi cu şefa serviciului juridic din cadrul SPCTAFL Călăraşi, Aniţa Lefter, iar aceasta ne-a informat că locuitorii casei naţionalizate au termen două zile pentru a strânge gunoaiele din acea construcţie părăsită. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fi sancţionaţi.  

“Ei sunt chiriaşii noştri de 20 de ani. Cel din spate stă acolo de 16 ani. Lângă imobilul care este compus din mai multe camere şi intrări diferite sunt mai multe familii, respectiv 3 familii şi se intră pe o singură poartă. Pentru faptul că au sobe, normal că au nişte lemne sau ce mai adună ei şi le taie, şi normal că se face mizerie în urma tăierii lemnelor. Lângă strada Sf. Nicolae, imobilul pe care îl avem noi închiriat acestor familii este o proprietate, nu ştiu a cui, unde trebuia să se construiască o bancă. Sunt nişte dărâmături pe acolo, adică e o construcţie începută, dar neterminată. Şi acolo este foarte mult plastic, deci dacă îl băga în sobă nu mai exista acolo. Erau lemne în curte. (…) Noi am refăcut acel imobil (n.r. casa în care cele 3 familii locuiesc), ulterior copiii lor au dărâmat acolo. L-au stricat (n.r. imobilul), dar asta în timp, e vorba de nişte ani. Mai mult decât atât, deja până am ajuns noi, ei făcuse comandă la o maşină ca să care tot de acolo, adică lemne şi tot. Eu am fost cu Poliţia Locală acolo. M-am luat de ei, inclusiv pentru gunoiul din curtea proprietate privată. Ei s-au angajat că vor lua gunoiul de acolo. Acum întrebarea este unde o să ducă gunoiul? Nu ştiu unde o să îl ducă. Le-am dat termen până poimâine. Le-am zis: ‘dacă mai văd un pic de gunoi şi nu le văd pe toate aranjate, urmează partea a doua, o să întocmim proces verbal de constatare şi o să suportaţi exact ceea ce aveţi ca sancţiune în contractul de închiriere’. Altă posibilitate nu am de a-i sancţiona. Nici nu ai unde să îi scoţi şi unde să îi muţi, pentru că au copii. Devin probleme sociale. Nu ai unde să îi duci, rămân pe străzi. Sunt foarte mulţi factori sociali de care trebuie să ţinem seama. Din punctul nostru de vedere, încercăm să îi disciplinăm. Mai mult de atât, nu prea avem pârghii. Dacă am fi avut şi alte locuinţe unde să îi mutăm şi baia să o renovăm, era altceva. O să strângă gunoiul, pentru că au mai fost situaţii de genul”, a declarat, pentru Canal Sud, Aniţa Lefter.

Continue Reading
La Top