Datele provizorii furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că în luna mai 2024, județul Călărași a înregistrat o scădere a comerțului internațional cu bunuri, atât în ceea ce privește exporturile, cât și importurile.
Exporturile în luna mai 2024 au totalizat 33.354 mii euro, înregistrând o scădere de -6,8% față de aceeași perioadă din anul 2023. De asemenea, importurile au însumat 33.771 mii euro, scăzând cu -5,1%comparativ cu luna mai a anului precedent.
În ceea ce privește soldul balanței comerciale (FOB/CIF), acesta a fost negativ în luna mai 2024, înregistrând un deficit de -417 mii euro. În aceeași perioadă a anului 2023, balanța comercială avea un excedent de +171 mii euro, ceea ce reflectă o deteriorare semnificativă a echilibrului comercial al județului Călărași în această perioadă.
Această scădere a exporturilor și importurilor poate fi cauzată de factori economici globali, regionali sau locali, influențând astfel negativ activitatea comercială a județului.
Exporturile (FOB), importurile (CIF) şi soldul FOB/CIF în perioada mai 2023 – mai 2024
▪ În perioada 1.I-31.V.2024, în structura exporturilor, ponderea o deţin următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat (NC): produse vegetale (8,7%), metale comune şi articole din acestea (47,9%), articole din piatră, ciment, ceramică, sticlă şi din alte materiale similare (26,4%), materii textile şi articole din acestea (4,1%), maşini, aparate şi echipamente electrice de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile (5,0%), pastă din lemn deşeuri de hârtie şi carton şi articole din acestea (1,8%).
▪ În structura importurilor, în perioada 1.I-31.V.2024, ponderea o deţin următoarele secţiuni: metale comune şi articole din acestea (39,2%), maşini, aparate şi echipamente electrice de înregistrat sau reprodus sunetul şi imaginile (11,6%), materii textile şi articole din acestea (2,7%), pastă din lemn deşeuri de hârtie şi carton şi articole din acestea (5,2%), articole din piatrǎ, ciment, ceramicǎ, sticlǎ şi din alte materiale similare (4,3%), mijloace de transport (5,0%), produse vegetale (3,4%), produse ale industriei chimice şi ale industriilor conexe (16,3%), materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea (5,2%).
Structura comerţului internaţional de bunuri, pe grupe de produse,în luna mai 2024.
Exporturi FOB
Importuri CIF
Exporturile de bunuri cuprind toate bunurile care, cu titlu oneros sau gratuit, ies de pe teritoriul economic al ţării cu destinaţia restul lumii.
Importurile de bunuri cuprind toate bunurile care, cu titlu oneros sau gratuit, intra pe teritoriul economic al ţării provenind din restul lumii.
Valoarea bunurilor exportate şi importate se stabileşte pe baza preţurilor efective FOB la expedieri/exporturi şi a preţurilor efective CIF la introduceri/importuri.
Preţul FOB (în limba engleză Free on Board – Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera română , care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele suportate pentru ca bunul să fie încărcat la bord.
Preţul CIF (în limba engleză Cost, Insurance, Freight – Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera română care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costurile asigurării şi transportului internaţional.
Informaţii suplimentare se pot obţine din publicaţia statistică Buletin Statistic Lunar disponibil pe site-ul Direcţiei Regionale de Statistică Călăraşi -(www.calarasi.insse.ro) şi accesând baza de date on-line TEMPO, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică ( www.insse.ro ).