ONU propune în data de 16 mai o zi internaţională pentru convieţuirea paşnică, iar UNESCO, una dedicată luminii.
Ziua internaţională a luminii
Celebrată pentru prima dată în 2018, Ziua internațională a luminii a fost fixată în data de 16 mai pentru a marca prima operaţiune de succes a laserului realizat de fizicianul şi inginerul Theodore Maiman, în 1960. Această descoperire reprezintă exemplul perfect de inovaţie ştiinţifică care a adus beneficii revoluţionare pentru societate în comunicaţii, sănătate şi alte domenii.
UNESCO subliniază faptul că Ziua internaţională a luminii nu este doar despre lasere şi ştiinţă, ci include şi aspecte ale artei, culturii sau divertismentului. În acest sens, iniţiatorii arată că lumina este un subiect de inspiraţie pentru multe discipline şi este catalizatorul perfect pentru a promova educaţia ştiinţifică în rândul tinerilor.
Lumina este o temă frecvent întâlnită și în teologia ortodoxă.
Într-o predică recentă, Patriarhul Daniel a subliniat latura biologică a postului când creștinul consumă alimente rezultate din fotosinteză și se hrănește, practic, cu lumină: „Adunăm lumină de la soare în trupul nostru și lumină de la Soarele Hristos în sufletul nostru”, a spus Preafericirea Sa.
Ziua internaţională pentru convieţuirea paşnică
Ziua internaţională pentru convieţuirea paşnică, adoptată de ONU în 2017, este marcată, an de an, la data de 16 mai „pentru promovarea păcii, a toleranţei, a incluziunii, a înţelegerii, a solidarităţii, dar şi a dorinţei de a trăi şi de a acţiona împreună, pentru a putea construi o lume paşnică, solidară şi armonioasă”.
Încă de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), cele 51 de ţări fondatoare şi-au luat angajamentul să menţină pacea şi securitatea la nivel internaţional, prin dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi promovarea progresului social, a standardelor mai bune de viaţă, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale pentru toată lumea, indiferent de rasă, gen, limbă sau religie, în contextul confruntării cu efectele devastatoare produse de cel de-al Doilea Război Mondial.
În vederea atingerii acestor obiective, toate statele sunt invitate să promoveze reconcilierea, pentru a ajuta la menţinerea păcii şi a dezvoltării durabile, acţionând atât la nivelul comunităţilor, cât şi cu ajutorul liderilor religioşi sau al altor actori relevanţi pentru societate.
Sursa info/foto: basilica.ro