URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

SĂRBĂTOAREA SFINTEI CUVIOASE PARASCHEVA, CELEBRATĂ LA CĂLĂRAȘI

Astăzi, credincioșii din întreaga Românie și, în special, din Călărași, sărbătoresc cu adorație și evlavie viața și faptele Sfintei Cuvioase Parascheva, una dintre cele mai iubite ocrotitoare ale țării noastre.

Sfânta Cuvioasă Parascheva rămâne un exemplu de sfințenie și devotament, iar pelerinajul la moaștele ei este un act de credință și iubire față de ocrotitoarea Moldovei și a întregii națiuni.

Despre sfânta Cuvioasă Maica Noastră Parascheva aflăm cele mai multe informații în cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlam al Moldovei, ce apare în anul 1643. Știm că s-a născut în prima jumătate a secolului al XI-lea, în localitatea Epivata, o localitate ce se află pe malul mării Marmara. La vârsta de 10 ani, pe când micuța se ducea la biserică, a auzit aceste cuvinte “cel ce voiește să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze mie”, sunt cuvinte din sfânta Evanghelie. Au rămas aceste cuvinte întipărite în suflețelul ei de copil, astfel că începe să împlinească cuvintele, împărțind multe din hăinuțele sale. După ce părinții mor, micuța crescută, ajunsă la majorat, împarte toată averea și îi urmează lui Hristos, astfel, dorește să ajungă la locurile sfinte la Ierusalim, dar mai înainte se oprește la Constantinopol, unde se închină la Sfintele Moaște ce se aflau în această cetate a Bizantiului. Petrece o bună perioadă la o mânăstire de maici, după care ajunge la Ierusalim. Se închină la locurile sfinte, iar după aceea sfânta ajunge în pustia Iordanului, urmând Sfântului Ioan Botezătorul. Petrece aici la o mânăstire de maici, însă, la vârsta de 25 de ani, un înger i se arată și îi spune că trebuie să se întoarcă și să-și dea trupul în localitatea natală. Sfânta se întoarce, pleacă din pustia Iordanului, de la această mânăstire, se întoarce la Constantinopol unde, de asemenea, avem date istorice. După care, se întoarce în Epivata, ea nu mai era cunoscută, nu mai știa nimeni despre sfântă. La vârsta de 27 de ani se mută la Domnul. Știm, de asemenea, că moaștele Sfintei s-au descoperit printr-o minune. Murind un marinar, camarazii îi aruncă trupul peste navă, valurile îl duc la mal, unde a fost înmormântată Sfânta. Cei care s-au ocupat, l-au înmormântat pe marinar în acel loc, au văzut că trupul acestei femei era neputrezit, dar nu au băgat de seamă. Însă Sfânta se arată îmbrăcată în împărăteasă unui anume credincios, Gheorghe, și unei credincioase, Eftimia, și cere să îi ia trupul de acolo, să scoată trupul de acolo. Fapt care se întâmplă, se duc cu mare alai să dezgroape trupul femeii neputrezite de acolo, iau sfintele moaște, le duc la biserica sfinții Apostoli din Epivata, unde stau o bună perioada de timp. Pe la anul 1235 moaștele Sfintei ajung la Târnovo, din cauză problemelor istorice ce au avut loc, moaștele se strămută la Belgrad, iar de aici la 1521 moaștele sunt mutate la Constantinopol.“, a declarat, pentru Canal Sud, Preotul Alin Badea de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul.

Astăzi, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iași și atrag anual mii de pelerini, care vin să se roage la sfânta ocrotitoare și să primească binecuvântare și vindecare. Această sărbătoare reprezintă un prilej de adâncă evlavie și recunoștință pentru credincioșii din întreaga Românie.

Marele nostru voievod Vasile Lupu, în anul 1641, pe data de 13 iunie, plătind tribut mult, ajutând patriarhia ecumenică să plătească datoriile către sultan, acesta primește moaștele Cuvioasei Parascheva. Așa Sfânta, cu alai mult, pe Marea Neagră, ajunge la Galați, după care cu mai mult alai, cu dragoste și cu iubire ajunge la Iași, unde au fost depuse la biserica Sfinții Trei Ierarhi Titoria lui Vasile Lupu. În anul 1889, datorită faptului că apare un incendiu la această biserică, moaștele sunt mutate în Catedrala Mitropolitană, unde sunt și până astăzi.” , a adăugat părintele.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top