URMĂREȘTE-NE

SĂNĂTATE

SANITAS: SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL

În atenția PNL, partid aflat la guvernare:

SALARIAȚII DIN SĂNĂTATE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ AU NEVOIE DE APLICAREA CORECTĂ, COMPLETĂ ȘI NEDISCRIMINATORIE A LEGII 153/2017, NU DE FIRIMITURI!

Aflăm din media că PNL a depus la Parlament un amendament de modificare a Codului Fiscal prin care propune scăderea CAS de la 25% la 20%. Dacă se aprobă, înseamnă că la salariul net al unui angajat cu SALARIUL MINIM pe economie (adică la 1524 lei) se vor mai adăuga aproximativ 128 lei. Cel plătit cu salariul mediu pe economie va mai avea în plus 317 lei.

Pentru angajații din Sănătate și Asistență socială această măsură nu compensează nici pe departe pierderile salariale înregistrate în ultimii doi ani prin neaplicarea prevederilor Legii 153/2017.

Guvernanții s-au folosit de pandemie ca să blocheze creșterile salariale prevăzute de Legea salarizării. Din păcate, cei afectați au fost exact angajații cu cele mai mici salarii din cele două sisteme: infirmieri, brancardieri, îngrijitori, personal TESA, muncitori etc.

Acum, când s-a terminat inclusiv starea de alertă, ne așteptam la o decizie politică de intrare în normalitate. Din păcate, constatăm că PNL preferă să arunce câteva firimituri tuturor salariaților din România, în loc să facă ceea ce este corect și normal: SĂ APLICE O LEGE AFLATĂ ÎN VIGOARE!!

Ba mai mult, o astfel de măsură nu face decât să accentueze subfinanțarea sistemului sanitar și a celui de asistență socială, căci PNL-ul va spune: nu mai cereți bani în plus, căci scăderea CAS-ului avantajează salariatul și sărăcește bugetul asigurărilor sociale!

În consecință, SANITAS nu suține acest amendament, ci va sprijini doar acele măsuri reale care pot să asigure o mai bună finanțare a celor două sisteme. SANITAS cere mai întâi respectarea prevederilor Legii 153/2017 pentru categoriile de angajați care nu au beneficiat de creșterile salariale prevăzute pentru 2021 și 2022!

Continue Reading
La Top