URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

SALARIUL MINIM SE MAJOREAZĂ, DAR NU ADUCE MAI MULȚI BANI ÎN BUZUNARELE ROMÂNILOR

Potrivit calculelor efectuate de Realitatea PLUS, creșterea salariului minim în România nu aduce în mod necesar mai mulți bani în buzunarele românilor. Chiar dacă majorarea salariului minim din septembrie este prezentată ca o îmbunătățire, analiza arată că beneficiul real pentru lucrători este limitat, iar statul va beneficia de venituri substanțiale.

De la 1 septembrie, salariul minim pe economie va crește de la 3.000 de lei brut la 3.300 de lei, în timp ce de la 1 ianuarie 2024, acesta va ajunge la 3.750 de lei brut. Conform estimărilor Realitatea Plus, un angajat plătit în prezent cu salariul minim ar primi doar 172 de lei net în plus după majorarea din septembrie și doar 250 de lei din ianuarie 2024.

Contrar aparențelor, creșterea salariului minim va aduce beneficii semnificative în conturile statului. Bugetul statului ar urma să încaseze 912 milioane de lei din impozitare în acest an și aproape 7,3 miliarde de lei în 2024. Astfel, pe hârtie, majorarea pare a fi pozitivă pentru lucrători, însă în realitate, beneficiile vor fi mai modeste.

Mai mult decât atât, există anumite categorii de salariați pentru care creșterea salariului minim va duce la scăderea veniturilor reale. Printre aceștia se numără lucrătorii din construcții, care în prezent beneficiază de un salariu minim brut de 4.000 de lei, fără a plăti contribuția CAS. După majorarea din septembrie, salariul minim în construcții va crește la 4.500 de lei, însă angajaților li se va reține 10% contribuție CAS. Acest lucru va duce la o scădere netă a veniturilor cu 123 de lei.

În concluzie, deși pe hârtie creșterea salariului minim pare a fi o veste bună pentru angajați, calculele Realitatea Plus arată că avantajele reale sunt limitate, iar statul va beneficia într-o măsură mai mare de această majorare. Pentru anumite categorii de salariați, creșterea salariului minim poate duce chiar la o scădere a veniturilor efective.

Continue Reading
La Top