Aura Giurcă, directoarea Crucii Roșii Călărași ne clarifică situația existentă referitor la refugiații de origine ucraineană ajunși la noi în oraș dar si în județ cât și despre situația organizării donațiilor.
“În momentul de față avem persoane refugiate de origine ucraineană cazați în județul Călărași. Sunt cazați în locații sigure, curate în conformitate cu legea dar și în câteva pensiuni de la noi din județ. Crucea Roșie are rol auxiliar statului, noi suntem cei din linia a doua. În momentul de față, Crucea Roșie coordonează în județul Călărași colectarea, inventarierea și managerierea tuturor ajutoarelor de orice fel, materială și bănească, asta facem noi deocamdată. Avem pusă la dispoziție sala de sport de la școala Tudor Vladimirescu, prin grija Inspectoratului Școlar Județean Călărași, este o sală foarte mare, este foarte aproape de sediul nostru și ne putem organiza foarte ușor.
Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că a fi bun este mare lucru dar a face centralizată toată această bunătate este și mai mare lucru. Sunt foarte multe convoaie umanitare, dubițe, oameni simpli care au plecat în zonele de vamă și care mereu au încurcat acolo. Nu îi poate opri nimeni să facă fapte frumoase, dar hai sa le facem în așa fel în cât să știm unii de alții. Guvernul, Prefectura și Crucea Roșie Română ne cer să avem în permanență un inventar clar cu dată de expirare asupra tuturor produselor pe care noi le avem strânse din aceste donații.
Dacă fiecare pleacă și oferă cate o pungă de chips sau o sticlă cu apă mai rău încurcă, sunt echipe de salvare, echipe de jandarmi, de poliție, de ISU și Cruce Roșie care ne-au semnalat faptul că vin foarte multi și le donează la cortul Crucii Roșii nemaiputând a fi inventariate și așa s-a ajuns în situația ca fiecare județ centralizează să se stie în orice moment ce avem si cât avem si cu ce dată de expirare și acolo unde este nevoie să se ducă un convoi din partea noastră. Ne solicită la vama Siret, la vama Isaccea, le încărcam și le ducem noi acolo.
Pentru această colectă, “Apelul pentru Ucraina”, este foarte important ca lumea să se organizeze așa cum trebuie, este nevoie de produse de cazarmament, de saltele, pături, pilote, saci de dormit și perne noi pentru ca acestea se încarcă și pleacă la vamă sau chiar în Ucraina, este nevoie de alimente neperisabile, nu faină, mălai sau orez deoarece oamenii nu au unde să gătească, este nevoie de conserve de carne, pește, pateuri, supe instant, fulgi de cartofi, am cerut chiar si fierbătoare si veselă de tip de armată din metal care poate fi folosită oricând, medicamente sub formă de suplimente alimentare, vitamine, minerale.
Materiale sanitare, comprese, apă oxigenată, plasturi, produse de igienă personală pentru adulți și copii, pastă de dinți, periuțe de dinți, săpunuri, gel de duș, șervețele umede si pamperși de orice mărime iar pentru copii de până în cinci ani hăinuțe doar noi “, precizează Aura Giurcă.