URMĂREȘTE-NE

BREAKING NEWS

RUJEOLA, UN INAMIC PENTRU VACANȚA DE PAȘTE A MICUȚILOR. MEDICII NE AVERTIZEAZĂ CĂ NU ESTE O SIMPLĂ BOALĂ A COPILĂRIEI

Rujeola sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare ca o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzată de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus și se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.

“Rujeola sau pojarul este o infecție virală considerată o boală a copilăriei dar pe care din fericire o întâlnim din ce în ce mai rar în zilele noastre pentru că vaccinarea antirujeolică intră în programul Național de vaccinări în țara noastră, dar ne confruntăm și cu situații în care există părinții reticenți la capitolul vaccinare și atunci refuzând să își vaccineze copilul această boală poate să apară, nu este o boală simplă. Deci nu este o simplă răceală sau o ușoară boală a copilăriei este o afecțiune care poate să dea complicații severe și uneori chiar decesul copilașului care ar putea să aibă și alte comorbidități este foarte contagioasă. Chiar și la copiii vaccinați nu știm cât de bine au dezvoltat anticorpi și pot să contacteze această boală de la alți copii bolnavi.

Deci rujeola poate fi o amenințare pentru vacanța de Paște sau pentru oricare altă vacanță dacă copiii noștri sunt nevaccinați împotriva rujeolei, boala debutează ca o răceală simplă adică cu febră nas care curge tuse ușoară dureri în gât și în două trei zile apare o erupție generalizată o erupție roșiatică spre violacee starea generală se deteriorează rapid, febra este foarte mare copilul refuză să se alimenteze, uneori refuză să consume lichide și necesită spitalizare așa că rugămintea mea față de toți părinții este să își vaccineze copii împotriva rujeolei”, a declarat pentru Canal Sud, Dana Miruna Milotoi, medic pediatru.

Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infecta 90% din persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala afectează aproape fiecare persoană în timpul copilăriei. Deși imunizarea a redus dramatic incidența rujeolei în Europa, boala continuă să provoace focare frecvente în comunitățile de copii nevaccinați. La nivel global, rujeola rămâne o cauză principală de deces în rândul copiilor, estimându-se ca aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor bolii, informează experții din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control).

Rujeola poate afecta pe oricine, însă au un risc crescut de a dezvolta boala:

  • Persoanele nevaccinate împotriva rujeolei
  • Oamenii neimunizați care călătoresc în țările în curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventă
  • Persoanele cu o deficiență de vitamina A

Simptomele apar după 10 – 12 zile de la momentul infectării

Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ două săptămani după ce copilul a fost infectat. Rujeola începe să se manifeste prin ochi roșii, secreții nazale, tuse și febra mare, după care apare erupția cutanată.

Există trei etape importante:

  • Perioada de incubare – începe cu momentul infectării și durează aproximativ 11 zile, timp în care nu apare niciun simptom
  • Instalarea simptomelor prodromale (care anunță apariția bolii) – congestie nazală, tuse, febră. Se manifestă timp de aproximativ trei zile și sunt însoțite de pete albe mici (pete Koplik), care apare în interiorul gurii. Copiii devin contagioși cu patru zile înainte de începerea erupțiilor cutanate și pot transmite boala timp de patru zile după ce erupțiile apar, ceea ce înseamnă ca din această etapă boala devine contagioasă.
  • Prezența erupției cutanate – apar mici pete rosii pe față, începând cu linia părului și în spatele urechilor, după care se răspândesc pe gât, corp, brațe, mâini și picioare. După apariția erupțiilor cutanate, febra poate depăși 40 de grade Celsius. După câteva zile, febra se reduce și erupțiile cutanate dispar.

Rujeola – o boală extrem de contagioasă

Rujeola este o boală care se transmite de la om la om. Virusul rujeolic trăieste în secrețiile nazale și faringiene ale persoanei infectate. Prin urmare, se poate răspândi la alte persoane prin tuse și strănut. Nu uita ca virusul poate trăi timp de până la două ore în aer sau pe diferite suprafețe, deci este foarte important să păstrezi distanța de persoanele infectate și să nu-ți atingi ochii, nasul și gura cu mâinile.

Persoana infectată poate răspandi virusul fără să fie conștiență de acest lucru, având în vedere că boala poate fi transmisă cu 4 zile înainte de apariția erupțiilor cutanate.

Vaccinul – singura măsura eficientă de prevenire a rujeolei

Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare acesta oferă imunitate pe tot parcursul vieții. Este vorba de vaccinul ROR, destinat imunizării împotriva a trei boli infecțioase care dau și numele vaccinului: rujeola, oreion și rubeolă.O doză de vaccin ROR oferă o protecție de aproximativ 93% împotriva rujeolei, iar doua doză are o eficacitate de 97%.

Conform Calendarului Național de Vaccinare, în România se recomandă administrarea a doua doză de vaccin ROR copiilor, după cum urmează:

  • Prima doză – la un an
  • A două doză între 5 și 7 ani

Cea de a doua doza este recomandată deoarece aproximativ 5% din oameni nu răspund la prima doză.

Sursă informații:  Mirabela Viasu, Medical Editor

Sursa foto: medicover.ro

Continue Reading
La Top