URMĂREȘTE-NE

AGRICULTURĂ

FERMIERII VOR FI MONITORIZAȚI DIN 5 ÎN 5 ZILE. AFLĂ DE CE

În cadrul Adunării Generale a Asociaților Consorțiului de Extensie și Dezvoltare Rurală,  experții Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură au anunțat că fermierii călărășeni vor fi monitorizați din 5 în 5 zile prin satelit. Ca noutate, anul acesta nu mai există controlul preliminar.

Monitoringul va înlocui teledetecția, acel eșantion pe care APIA îl selecta aleatoriu din cei 700,000 de fermieri.

“Ca noutate a campaniei 2023, nu va mai exista controlul preliminar. În trecut, problemele pe care le aveam cu fermierii mici și mari se rezolvau fără penalități prin chemarea dumneavoastră cu o solicitare prin care vă prezentam problemele. Anul acesta, satelitul va trece pe la fiecare fermier din 5 în 5 zile. Ca urmare, aceste culturi trebuie declarate așa cum sunt. Dacă la momentul depunerii cererii, dumneavoastră veți pune niște culturi care nu se văd din satelit, le veți putea corecta din mers, fără penalități, până la 9 iunie, atunci când are loc închiderea depunerii cererilor. Acest monitoring vă va da multe bătăi de cap. Vom încerca să vă punem la dispoziție la depunerea cererilor și culturile de toamna. În momentul în care veți spune că veți semana culturi de primăvară, aplicația vă va spune cu titlu informativ ca acolo se află culturi de toamna. Puteți declara ce doriți, însă trebuie să vă amintesc că este o declarație pe propria răspundere”, a declarat Maria Postolache, Șef Serviciu Autorizare Plăți APIA Călărași.

De fapt, acest principiu va sta la baza controlului prin monitorizare CbM (Checks by Monitoring) ceea ce înseamnă o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, angajamentelor sau altor obligații care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau al altor date cu valoare cel puțin echivalentă, astfel încât să se ajungă la o concluzie cu privire la eligibilitatea ajutorului sau a sprijinului solicitat. Controlul prin monitorizare va fi implementat pentru toate parcelele monitorizabile pentru care se depun cereri de sprijin la nivelul întregii țări.

Continue Reading
La Top