URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ROMÂNIA, PE PRIMUL LOC ÎN LUME LA DEPENDENȚA DE SOCIAL MEDIA ÎN RÂNDUL COPIILOR

Un studiu recent realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că România se află pe primul loc în 44 de țări în ceea ce privește consumul problematic de social media. Datele, incluse în raportul „Health Behaviour in School-aged Children (HBSC)”, evidențiază faptul că 22% dintre copiii și adolescenții români cu vârste între 11 și 15 ani întâmpină dificultăți în a se desprinde de telefoanele mobile, ceea ce le afectează atât sănătatea mintală, cât și stilul de viață.

Conform studiului, aproape un sfert dintre copiii români din această categorie de vârstă manifestă simptome îngrijorătoare, precum:

  • Dificultăți de concentrare asupra temelor școlare;
  • Lipsa dorinței de socializare fizică sau de participare la activități în aer liber;
  • Insomnii cauzate de utilizarea telefonului pe parcursul nopții;
  • Sentimente de inutilitate sau tristețe profundă;
  • Anxietate și nervozitate când nu au acces la social media.

Fenomenul este agravat de apariția unei stări cunoscute sub numele de fear of missing out (frica de a rata ceva), care determină utilizatori să verifice constant notificările și să petreacă ore îndelungate pe rețelele sociale, fără a se putea opri.

Cercetătoarea Diana Tăut, lector universitar doctor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și investigator principal pentru România în cadrul studiului OMS, subliniază importanța intervenției părinților în combaterea acestui fenomen. „Părinții sunt primii care pun telefonul în mâna copilului. Ei trebuie să dețină un nivel minim de alfabetizare digitală, pentru a putea să înceapă să pună bazele alfabetizării digitale la copiii și adolescenții lor,” a declarat aceasta pentru Edupedu.ro.

Aceasta a atras atenția asupra necesității de a educa adolescenții în privința analizei critice a conținutului digital, pentru a le permite să recunoască știrile false, manipularea informațională, strategiile de marketing și modul în care funcționează algoritmii rețelelor sociale. „Adolescentul trebuie să înțeleagă de ce îi apare această reclamă, de ce îi apare acest tip de filmuleț, care sunt alternativele disponibile,” a explicat cercetătoarea.

Consumul excesiv de social media nu este doar o problemă comportamentală, ci are și implicații psihologice majore. Copiii și adolescenții care suferă de această dependență manifestă adesea simptome de sevraj psihologic, cum ar fi neliniște și tristețe profundă, atunci când sunt privați de accesul la internet. Diana Tăut a subliniat că orele îndelungate petrecute pe rețelele sociale duc la o imposibilitate de a se opri, ceea ce afectează sănătatea mintală și dezvoltarea armonioasă a tinerilor.

Raportul OMS atrage un semnal de alarmă pentru părinți, profesori și autorități cu privire la impactul tehnologiei asupra generației tinere. Soluțiile propuse, precum alfabetizarea digitală și implicarea activă a părinților, sunt esențiale pentru a limita efectele negative ale consumului problematic de social media. România, ca lider nedorit în acest clasament, are nevoie de politici publice și programe educaționale pentru a proteja sănătatea mintală și viitorul copiilor săi.

Continue Reading
La Top