URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ROMÂNIA, ÎN SPAȚIUL SCHENGEN PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI

Spațiul Schengen reprezintă o zonă de libertate de mișcare unde controalele la frontierele interne ale statelor semnatare au fost eliminate și a fost creată o singură frontieră externă unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare.

 1. Cronologia aderării la spațiul Schengen este următoarea:

  1985- Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania si Franta
  1990- Italia
  1991- Spania si Portugalia
  1992- Grecia
  1995- Austria
  1996- Danemarca, Suedia si Finlanda
  2001- Islanda si Norvegia

  Participarea Islandei și Regatului Norvegiei
  Alături de Suedia, Finlanda și Danemarca, Norvegia și Islanda iau parte in Uniunea Nordica a Pasapoartelor,in cadrul careia au fost eliminate controalele la frontierele interne. Islanda și Norvegia au semnat un Acord cu UE în mai 1999, în urma căruia cele două state pot participa la elaborarea noilor instrumente legislative ale acquis-ului Schengen. Actele sunt adoptate doar de către statele membre UE, dar se aplica și Islandei și Norvegiei. În practica aceasta asociere ia forma unui Comitet mixt în afara cadrului UE, format din reprezentanți ai Islandei, Norvegiei, Consiliului UE și Comisiei Europene.
 2. Decizia privind extinderea spațiului Schengen a fost luată la sfârșitul anului 2007 de Consiliul UE; astfel, la data de 21 decembrie 2007 au fost eliminate controalele la frontierele terestre și maritime pentru cele 9 state membre (excepție face Cipru) care au aderat la UE în 2004 și la sfârșitul lunii martie 2008 au fost eliminate controalele pentru zborurile interne Schengen in aeroporturi.
 3. Decizia privind extinderea spaţiului Schengen a fost luată în decembrie 2008 de către Consiliul UE; astfel, la data de 12 decembrie 2008 au fost eliminate controalele la frontierele terestre pentru Confederaţia Elveţiană. Controalele la frontierele aeriene au fost eliminate la sfârşitul lunii martie 2009.
 4. Decizia privind extinderea spaţiului Schengen a fost luată în decembrie 2011 de către Consiliul UE; astfel, la data de 19 decembrie 2011 au fost eliminate controalele la frontierele interne pentru Liechtenstein.

State care urmează să adere la spațiul Schengen.

 Cipru urmează să aplice prevederile acquis-ului Schengen în domeniul SIS II la o dată ulterioară. Momentan, autoritatile cipriote nu au înaintat o data pentru conectarea la acest sistem informatic.

• România si Bulgaria. Acquis-ul Schengen a fost acceptat în totalitate odată cu pregătirile pentru aderarea la UE. Ambele state au depus Declarația de Pregătire pentru evaluarea Schengen.

România a îndeplinit în totalitate obligatiile asumate. Astfel, toate rapoartele de evaluare Schengen ale Romaniei au fost aprobate, succesiv, în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen de la Bruxelles. Bulgaria a fost re-evaluata in domeniul frontiere terestre la sfarsitul lunii martie 2011. Actul care va consfinti aderarea României la spatiul Schengen este Decizia Consiliului privind aplicarea integrala a dispozitiilor acquis-ului Schengen în Republica Bulgaria si în România.

• Croatia a prezentat Declaratia de pregatire pentru a începe procesul de evaluare Schengen, în anul 2015.

Sursa foto: digi.ro

Continue Reading
La Top