Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri, 4 martie, că „valul 5 este aproape de a se încheia” și că starea de alertă nu va mai fi prelungită în România după 8 martie, adică după aproape doi ani. El a precizat că această decizie va duce la ridicarea unor măsuri, care vor fi detaliate „în perioada imediat următoare”.
„Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în țară, iar valul cinci este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situații, decizii cu un impact major pentru viitor”, a afirmat Klaus Iohannis în declarația de presă de la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că, în urma ședinței epidemiologice la care au participat premierul Nicolae Ciucă, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, șeful DSU, Raed Arafat, şi secretarul de stat din cadrul ministerului Sănătății, Adriana Pistol, „am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă”.
Totodată, „Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final”, a transmis Klaus Iohannis.
Prima dată, starea de alertă în România a fost instituită pe 15 mai 2020, la terminarea stării de urgență, iar de atunci a fost prelungită succesiv, în fiecare lună. Acum, după ridicarea stării de alertă, ar putea dispărea toate restricțiile existente. Altfel spus, masca de protecție ar putea să nu mai fie obligatorie.
Principalele declarații făcute de Klaus Iohannis:
- Valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii, cu un impact major pentru viitor.
- Am convocat astăzi o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în care am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România.
- Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate.
- Faptul că astăzi putem vorbi de o nouă etapă, care înseamnă cel puțin finalul acestui val pandemic se datorează în bună parte și măsurilor eficiente de prevenție adoptate de autorități. În mod evident, nu am fi putut reuși fără responsabilitatea cetățenilor, fără solidaritatea românilor care în marea lor majoritate au înțeles și au respectat regulile
- Pandemia ne-a învățat și lecții pe care trebuie să le valorificăm. Și poate cea mai importantă este cea a solidarității. Am oferit ajutor celor aflați în nevoie și am primit sprijin de la parteneri europeni când ne-am confruntat cu probleme majore
- Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute.
- Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.
Sursă informații: libertatea.ro
Sursa foto: digi24