URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ROMÂNIA AR PUTEA AJUNGE MAI APROAPE DE INDEPENDENȚĂ ENERGETICĂ. SURSA NEEXPLOATATĂ SUFICIENT POATE GENERA VENITURI DE 2000€/HA

România ar putea ajunge mai aproape de independență energetică doar dacă își îndreaptă atenția spre terenurile degradate, care ar putea fi cultivate cu arbori energetici. Biomasa este o resursă profitabilă de energie alternativă, neexploatată suficient și de două ori mai ieftină decât cărbunii, care poate genera venituri de 200 de euro/ha.
Sursa neexploatată suficient care ar putea aduce România mai aproape de independența energetică
Pe miile de hectare din localitatea Giuvăz, județul Timiș, cresc plopi energetici. Zona a devenit „nava-mamă” a producerii de biomasă din România.

„În spate avem o plantaţie din 2017, decembrie, are dimensiuni de peste 12, 13 metri, iar aici avem practic noul plop”, a declarat Alexander Degianski, tânăr fermier cu studii avansate în domeniul energiei, care reprezintă o companie ce se ocupă, printre altele, de cultivarea biomasei.
Întrebat de jurnaliștii de la Observator în cât timp a ajuns așa, el a răspuns „trei săptămâni jumătate, o lună maximum”. Culturile de plopi energetici sunt profitabile și pot genera venituri de 2000 de euro la hectar, la fiecare 4-5 ani. Acestea nu doar că valorifică terenurile degradate, dar absorb excesul de substanţe şi pesticide. În plus, sunt și o barieră împotriva vânturilor și a zăpezilor.
Un teren degradat și imposibil de utilizat în agricultură reprezintă mediul propice pentru plopul energetic. De pildă, un arbore de acest gen, plantat în ianuarie 2022, va avea anul viitor peste trei metri.

În România sunt peste două milioane de hectare greu de folosit în agricultură.De biomasă pot profita și consumatorii casnici.

Producția obținută de pe 20 de hectare de teren poate asigura încălzirea a 50 de locuințe timp de un an.

„Avem 2 milioane de hectare în România, oficial, care sunt supuse degradării sau sunt neproductive. Un calcul bine făcut pe aceste 2 milioane de hectare, din punct de vedere teoretic, s-ar putea asigura 30% din necesarul de energie al României”, a explicat Degianski.
Fermier: „S-ar putea să fim, din nou, în clasa a doua a trenului, nu o să urcăm în clasa întâi”
Biomasa poate fi un loz câștigător pentru marii consumatori industriali, mai ales pentru că este de două ori mai ieftină decât cărbunii și nu mai sunt necesare nici certificatele verzi. Cu toate acestea, birocrația trage și aici dorințele pe dreapta.

În vestul teritoriului cresc un milion de arbori energetici, însă actele îi descurajează pe cei interesați. Mai mult, la un moment dat, astfel de plantații erau interzise.
Fermierul Degianski este pozitiv și crede că acest trend va prinde, dar nu în primul tren, ci în al doilea. „Eu sunt convins că acest trend va prinde, dar s-ar putea să fim, din nou, în clasa a doua a trenului, nu o să urcăm în clasa întâi, pentru că, repet, ca să beneficiezi de avantajul acestor plantaţii trebuie să îţi planifici următorii 5 ani de zile ca o cheltuială, nu ca şi o sursă de venit”.

Sursa: 9AM.ro

Continue Reading
La Top