URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

REUNIUNE PENTRU IMPLEMENTAREA LEGII VENITULUI MINIM DE INCLUZIUNE LA CĂLĂRAȘI

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Călărași a organizat o importantă reuniune marți, 24 octombrie 2023, la sala de ședințe a Inspectoratului Județean de Poliție Călărași. Evenimentul a adus împreună toți actorii cheie implicați în implementarea Legii nr. 196/2016, care se referă la venitul minim de incluziune (VMI). La această întâlnire au participat primari și reprezentanți ai serviciului public de asistență socială.

Venitul Minim de Incluziune (VMI) este un beneficiu de asistență socială acordat familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate. Scopul acestui beneficiu este prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii VMI, beneficiile Venitul Minim Garantat (VMG) și Ajutor pentru susținerea familiei (ASF) se suspendă. Prin urmare, toți beneficiarii actuali de VMG și ASF trebuie să se înregistreze în sistem începând cu data de 1 noiembrie și până la 31 decembrie 2023, pentru a asigura continuitatea acordării acestui tip de beneficiu VMI.

Această reuniune face parte dintr-un plan mai amplu de comunicare și instruire, destinat sprijinirii primăriilor, care au un rol crucial în implementarea VMI. Asemenea activități sunt organizate în fiecare județ în parte de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în parteneriat cu Banca Mondială (BM).

Măsurile adoptate prin aplicarea Legii VMI sunt parte integrantă a Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sub capitolul 13 intitulat “Reforme sociale.” Scopul acestor măsuri este de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, în același timp diminuând sarcinile administrative pentru administrația locală și beneficiari. Acest demers reprezintă un pas important în promovarea incluziunii sociale și a egalității în rândul comunității.

Continue Reading
La Top