URMĂREȘTE-NE

SĂNĂTATE

REUNIUNE DE URGENȚĂ A OMS DIN CAUZA FOCARELOR DE VARIOLA MAIMUȚEI

În Europa au fost raportate peste o sută de cazuri la oameni, în ultimele două săptămâni.

Reuters scrie că Organizația Mondială a Sănătății a convocat o reuniune de urgență pentru a analiza răspândirea bolii virale cunoscute ca ”variola maimuței”, în condițiile în care sunt raportate peste 100 de cazuri la oameni în Europa. Boala, iniţial identificată la maimuțe, se răspândește acum în urma contactului apropiat între persoane, iar cele mai frecvente simptome sunt stările de febră, dureri de cap, dureri musculare, frisoane, oboseală, erupții cutanate care provoacă mâncărimi sau chiar durere.
Specialiștii în sănătate se declară îngrijorați, deoarece până acum, existau rar astfel de cazuri în afara continentului african. Cele mai multe cazuri din Europa au fost raportate în Spania (23), Marea Britanie (20) și Portugalia (14), dar există confirmări și în Belgia, Suedia și Italia. Australia și SUA au confirmat și ele câte un caz, iar Canada a confirmat două, dar autoritățile canadiene au precizat că investighează alte câteva zeci. Primul caz în Europa a fost identificat pe 7 mai, la un cetățean britanic care s-a întors din Nigeria.
Specialiștii nu se așteaptă ca focarul de variola maimuței să se răspândească încât să se transforme în pandemie, cum s-a întâmplat în cazul SARS-CoV-2, care se răspândea mult mai ușor, prin aer. Reuters amintește că nu există un vaccin specific pentru această afecțiune, dar că serurile folosite pentru eradicarea variolei au dovedit o eficiență de 85%. Până în prezent nu a fost raportat niciun deces provocat de această boală în Europa.

Sursa: Reuters

Continue Reading
La Top