URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

REPREZENTANȚII COMUNEI CHIRNOGI, PREZENȚI LA FESTIVALUL MĂMĂLIGII DIN BULGARIA

În prima duminică a lunii octombrie în satul Nova Cherna, regiunea Tutrakan are loc anual Festival de mămăligă. Principalul organizator este centrul comunității locale „Vasil Yordanov – 1942”.

Festivalul Mămăligii, festival folcloric și gastronomic s-a desfășurat în Bulgaria, în localitatea Nova Cerna, ajungând la ediția a Xl-a.

La festival a răspuns afirmativ invitației, primarul comunei Chirnogi, Ștefan Ion, însoțit de un grup de 30 persoane din comuna Chirnogi, care au gătit 50 litri de ciorbă de pește, 35 kg de mămăliga și 30 kg de brânză cu smântână.

Cu această festivitate româno-bulgară, satele Cherna și Nova Cherna, precum și municipalitatea înfrățită din apropiere, Kirnoch, păstrează tradițiile și întăresc legăturile.

“Mămăliga” are ca scop promovarea și păstrarea bogatei moșteniri culturale, precum și consolidarea legăturilor frumoase dintre românii și bulgarii de pe ambele maluri ale Dunării.

Eveniment dedicat tradițiilor, gastronomiei, cântecelor românești și bulgărești, reprezentând o oportunitate întărire a relațiilor de prietenie dintre comunitățile noastre.

Produsele gătite au fost degustate de juriu, de participanți, dovedindu-se a fi un adevărat deliciu.

În timpul festivalului, mămăliga este gătită direct la piață de către bucătarul român, într-o oală specială, cu rețetă din anii 1750 care a trecut din generație în generație: făina de porumb se fierbe cu lapte, apoi se fac bile, se pune brânza și se coace pe grătar. În paralel, maeștrii culinari concurează și împărtășesc rețete în prepararea de mămăligă și diferite feluri de mâncare făcute din ea, și care se vor întrece într-un concurs pentru cea mai delicioasă mâncare de porumb. Se organizează și un concurs pentru cele mai bune haine autentice și se cântă pe scenă și se dansează folclor românesc și bulgar.

 

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top