În România uniformele şcolare au o tradiţie neîntreruptă încă din secolul al XIX-lea şi până în zilele noastre. Primele uniforme şcolare de pe teritoriul ţării noastre au apărut la Turnu Severin în 1897. La acest moment doar la nivelul claselor primare mai exista obligativitate din punct de vedere vestimentar.
Ministrul Educației din România spune că este adeptul revenirii la uniformă în școli și a declarat în cadrul unui interviu TV că vestimentația ar trebui să fie diferită la fiecare unitate de învățământ.
Potrivit Regulamentului Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, elaborat și aprobat de ministerul Educației, pe baza căruia școlile își creează propriul regulament de ordine interioară, articolul 187, alin 2, “în unitățile de învățământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceștia a serviciului pe școală, interzicerea participării la cursuri sau sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității de învățământ sau altele asemenea.”
În același timp, unitățile de învățământ au autonomie în a decide regulamentul de ordine interioară prin decizii ale Consiliului de Administrație.
La nivelul municipiului Călărași elevii au fost contra reintroducerii uniformei școlare invocând motive precum, creativitatea în ținute, libera alegere, stiluri diferite și evoluția școlară.
În rândul părinților și al vârsnicilor am întâlnit deschidere și dorință către uniforma școlară și regulamente privind vestimentația elevilor. Purtarea uniformei elimină stresul copiilor (dar şi al părinţilor) de a decide zilnic cu ce să se îmbrace, precum şi a tentaţiei de a purta la şcoală o vestimentaţie excentrică, din tendinţa specifică vârstei de a epata în faţă colegilor sau de a se impune în faţa acestora.
Un avantaj economic real pentru părinţi îl constituie faptul că cheltuielile legate de procurarea uniformei şcolare au loc, de regulă, o dată pe an, astfel că părinţii nu vor mai fi nevoiţi să reînnoiască frecvent garderoba de şcoală a copiilor.