URMĂREȘTE-NE

BREAKING NEWS

REGINA ELISABETA A II-A A MARII BRITANII A MURIT

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, la vârsta de 96 de ani. A trecut în neființă după o domnie de 70 de ani, la Castelul Balmoral din Scoția. Potrivit BBC, Prințul Charles și fii săi, precum și alți membri ai familiei regale, au fost transportați de urgență în Scoția cu mai multe zboruri speciale ale Royal Air Force.

Cele mai apropiate persoane de Regină i s-au aflat alături în ultimele sale clipe. Câteva ore mai devreme, în această după-amiază, medicii familiei regale au anunțat că starea de sănătate a Reginei Elisabeta se deteriorează rapid.

Marți, Liz Truss, noul prim-ministru al Marii Britanii, a călătorit în Scoția pentru a primi nominalizarea Reginei, dar de la acest eveniment au fost publicate doar poze. Monarhia Britanică este una constituțională, suveranitatea aparținând poporului, iar nu unei persoane, dar rolul de lider al Reginei este departe de a fi unul formal.

Regina este permanent informată în legătură cu problemele de stat și primește săptămânal în audiență pe prim-ministrul Coroanei, cu care discută deciziile de actualitate. Dincolo de acest aspect și de faptul că deciziile sunt luate de guvern și de parlament, la fel ca în orice altă țară democratică, Familia Regală poartă responsabilitatea de a fi un simbol inspirațional pentru toți cetățenii britanici. Primul copil al ducelui și ducesei de York (deveniți ulterior Regele George al VI-lea și Regina-Mamă Elisabeta), viitoarea Regină Elisabeta a II-a s-a născut la 21 aprilie 1926, în Mayfair, Londra.

Datorită apartenenței la familia regală, ea a avut parte de o educație privată, menită să o pregătească pentru viitorul rol de conducător al națiunii britanice. A început să-și asume sarcini publice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în cadrul Serviciului Teritorial Auxiliar. Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii la vârsta de 25 de ani, în 1952, iar primul său premier desemnat a fost sir Winston Churchill.

A domnit timp de 70 de ani, mai mult decât orice alt monarh din britanic din istorie. A fost cel mai longeviv lider al timpurilor sale. L-a cunoscut pe viitorul Prinț Philip în 1939, în timpul unui tur al Colegiului Naval Regal, Dartmouth, unde acesta studia la acea vreme. În 1947, cei doi și-au anunțat logodna, Prințul renunțând la numele de Mountbatten, pentru a păstra apelativul Casei Regale Windsor. Prințul Philip a decedat pe 9 aprilie 2021, la 99 de ani, iar trecerea sa în neființă a zguduit și sănătatea Reginei.

Elisabeta a II-a și Philip au fost căsătoriți timp de 73 de ani. Împreună, cei doi au patru copii, Charles (Prinț de Wales), moștenitorul de drept al Coroanei, Anne (Prințesă Regală), Andrew (Duce de York) și Edward (Conte de Wessex). În ultimul an, Regina Elisabeta a II-a a ratat mai multe evenimente la care obișnuia să participe. În luna mai 2022, pentru prima dată în ultimii 59 de ani, monarhul nu a ținut discursul care marchează începutul anului parlamentar, una dintre responsabilitățile ceremoniale ale Reginei.

Anterior, Regina Elisabeta a ratat această ocazie doar de două ori în timpul domniei sale de 70 de ani, în 1959 și 1963, când a fost însărcinată.

Marțea trecută, pentru prima dată în cei 70 de ani de domnie, ceremonia prin care Regina Elisabeta a II-a desemnează noul premier a avut loc la Castelul Balmoral, iar nu la Palatul Buckingham. Fostul premier, Boris Johnson și succesorul acestuia, Liz Truss, au călătorit în Scoția, unde Regina a locuit în ultimele luni ale vieții sale.

Sursa: biziday

Continue Reading
La Top