În cadrul ședinței de guvern din 11 aprilie a.c., autorițățile au adoptat o hotărâre care are ca scop o corelare mai bună a sistemului de educație cu cererea de pe piața forței de muncă din România. În perioada următoare, Ministerul Muncii și Ministerul Educației vor dezvolta împreună platforma ReConect.
Prin hotărârea aprobată săptămâna trecută, sunt stabilite responsabilitățile instituțiilor care vor asigura funcționarea acestei platforme de monitorizare, anticipare și corelare a ofertei educaționale cu cererea de pe piața muncii din România.
“Platforma ReConect unește cei trei actori importanți: tineri informare, sistemul de educație și angajatorii din toate sectoarele de activitate”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Proiectul este finanțat din Fondul Social European cu aproximativ patru milioane de euro și are trei componente principale:
- Monitorizarea absolvenților de învățământ profesional și tehnic, de învățământ superior și a traseului lor profesional, totul pentru a se vedea ajustarea dintre studiile alese de către un tânăr și domeniul în care va activa.
- Mecanismul de anticipare a nevoilor de calificare pe termen scurt, mediu și lung pentru a ajusta curricula și disponibilitățile de studiu din unitățile de învățământ.
- Mecanismul de evaluare și monitorizare a politicilor publice privind măsurile active și politicile de formare profesională.
Această platformă va aduce beneficii pentru tinerii din România care se vor putea forma în domeniile cu cea mai mare căutare pe piața forței de muncă. Platforma va oferi date relevante sistemului de educație, care va putea lua astfel decizii cu privire la domenii pentru care există cerere.
“Aș reformula, este celebrul învățământ dual, care capătă, din nou, aderență în sistemul educațional românesc, în foarte bună colaborare cu piața muncii de la noi”, a conchis aceeași sursă menționată anterior.