Educaţia digitală şi antreprenorială ar trebui introdusă în sistemul de învăţământ încă din clasa I, nu ca disciplină distinctă, ci ca un fir roşu care să treacă prin toate materiile, a declarat, marţi, preşedintele Iniţiativei pentru Competitivitate, Andreea Paul, într-o conferinţă pe tema educaţiei şi antreprenoriatului.
“Haideţi să ne punem foarte serios întrebarea dacă îi alfabetizăm pe copiii noştri nu doar funcţional, ci şi social, digital, tehnologic, antreprenorial, dacă doriţi, pentru o lume în continuă schimbare exponenţială. Suntem în primele ore ale viitorului cuantic şi al brain-net, sau ale aşa-numitei reţele a creierului, în care forţa noastră de muncă este din ce în ce mai des înlocuită de forţa creierelor, în care combustibilii sunt datele şi inteligenţa, aşa cum bine ştim deja cu toţii, în care puterea cunoaşterii biologice va fi potenţată realmente exponenţial de puterea inteligenţei artificiale. Dacă înţelegem că puterea inteligenţei artificiale va fi peste tot, aşa cum este electricitatea de un secol încoace, înţelegem că şi şcoala trebuie să se transforme semnificativ, structural. Laboratorul de fizică a apărut după apariţia becului şi a electricităţii. Astăzi vin şi vă rog să gândim serios să introducem în fiecare şcoală laboratoare digitale educaţional-inteligente, zona de experimentare, de greşeală, de eroare, de nesancţionare a acestor greşeli sau erori, de inovaţie, de creativitate pe care le solicităm copiilor de la vârste timpurii. Şi da, în şcolile moderne educaţia digitală, educaţia antreprenorială, se face cu programe specifice încă din primii ani de şcoală, din clasa I. Aceasta este prima recomandare pe care o fac: introducerea educaţiei digitale încă din clasa I. Republica Moldova a făcut-o încă din anul 2018. Educaţia digitală şi antreprenorială ar fi bine să fie acel fir roşu care trece prin toate materiile, nu neapărat o materie separată, gândită separat”, a afirmat Andreea Paul.
De asemenea, preşedintele INACO a mai cerut organizarea de cursuri de instruire digitală pentru profesori.
Vă reamintim că Andreea Paul a adus, la Călărași, primul laborator inteligent. Acesta poate fi vizitat și accesat la Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu.