Culturile de cereale păioase din toate zonele tării reprezintă o prioritate pentru agricultura românească, ocupând suprafețe intinse în fermele locale și având o mare importanță pentru economia națională. Sunt in acelasi timp culturi valoroase prin aportul semnificativ in nutritia oamenilor si a anumitor animale.
“Anul 2022 se înscrie în seria anilor cu provocări pentru fermieri și nu numai”, spune Elena Alecu, inspector-șef în cadrul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor Călăraşi.
“După o iarnă relativ blândă a urmat o primăvară rece și lipsită de precipitații care a creat condiții favorabile pentru apariția bolilor la cerealele păioase de toamnă.
De asemenea, în unele zone, diferențele mari de temperatură între zi și noapte au afectat negativ dezvoltarea plantelor.
Și anul acesta, diferența a făcut-o aplicarea unor tehnologii adecvate, primordială fiind folosirea de SĂMÂNȚĂ DE CALITATE CERTIFICATĂ OFICIAL, dar și corelarea acestor tehnologii cu rezerva de apă din sol, în sensul de a nu induce niciun stres suplimentar plantelor.
Loturile semincere de cereale păioase și mazăre care sunt evaluate în aceste zile de inspectorii oficiali ai ITCSMS Călărași, din punct de vedere al purității varietale, densității plantelor, stării culturale, etc., s-au bucurat de o atenție deosebită din partea fermierilor, cele mai multe dintre ele promițând producții care să asigure sămânță de calitate pentru anul viitor.” – Elena Alecu – inspector-șef al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor Călăraşi.