REALISM ȘI SUPRAREALISM LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ “ALEXANDRU ODOBESCU”. ELEVII LICEULUI TEORETIC “MIHAI EMINESCU” S-AU ÎNTÂLNIT CU DOINA RUȘTI
Elevii Liceului Teoretic “Mihai Eminescu” au beneficiat luni, 25 septembrie a.c., de o întâlnire cu scriitoarea Doina Ruști. Conform Magdei Ștefan, profesoară de Limba și literatura Română, un amestec foarte derutant și foarte incitant de realism și suprarealism caracterizează experiența cititului.
“Paturi obscure” redă experiența lui Flori, o simplă liceană și, mai apoi, studentă la litere, care, fascinată de un manuscris, își descoperă o pasiune ascunsă.
Doina Ruști, scriitoare in vârstă de 66 de ani, se afla într-un tur al liceelor participante la festivalul Booktrailer. De data aceasta, elevii Liceului Teoretic “Mihai Eminescu” au întampinat-o pe autoare într-un cadru festiv organizat la Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu” Călărași.
“Bine v-am regăsit în acest oraș frumos și tonic, așa cum îmi place mie să îi spun. De data aceasta, mă voi întâlni cu elevii Liceului Teoretic Mihai Eminescu, elevi care au participat la un festival național de film, după un roman de-al meu. Sunt foarte emoționată, dar am decis ca să trec pe la fiecare elev pentru a vorbi și a ne împărtăși ideile”, a declarat pentru Canal SUD Doina Ruști, scriitoare.
Recunoștința elevilor a fost marcată prin dăruirea unei monografii a liceului călărășean pe care Doina Ruști a semnat-o, oferind adolescenților câteva cuvinte: “Să nu urmați niciun sfat! Sa trăiți aventura pana la capat și în toate detaliile ei, pentru ca asta este viata“.
La eveniment au participat mai multe cadre didactice ale Liceului Teoretic “Mihai Eminescu”, astfel le putem aminte pe Maria Deculescu, Magdalena Ștefan, Mirela Tudone și Emil Isvoranu.
Experienta profesională, dar și cea de viata a fost reprezentată de Maria Deculescu, profesoara care, probabil, are mai mulți ani de activitate în învățământ decât au alții de viată.
“Am ținut foarte mult ca elevii din liceu să o întâlnească pe doamna Rusti. Întotdeauna am găsit receptivitate în voi și acest proiect ne demonstrează că facem o echipă bună”, a conchis Maria Deculescu, profesoară.
Atmosfera a fost una de poveste, iar acest lucru a fost posibil datorită Magdalenei Ștefan, profesoară de Limba și literatura română, care a reușit să ducă discuția într-o altă lume, cea a cărților.
“Pot spune cu mâna pe inimă ca sunt bucuroasă să o întâlnesc pe doamna care a reușit să creeze un amestec foarte derutant și foarte incitant, în același timp, de realism și de suprarealism, de vis și de realitate. Acest amalgam te fură serpește. Sunt sigură că toți cei care ați citit cartea, ați avut senzația că ați rezonat cu unul dintre personajele romanului. La prima vedere, Flori este o banală elevă de liceu, dar, pe parcurs ce avansezi în carte, descoperi că este o fată însetată de absolut. Este un amestec absolut fermecător de spații și de timpuri, așa cum doar în visuri reușești să întâlnești”, a adăugat Magda Ștefan, profesoară.
Evenimentul început la ora 14:00 s-a întins pe mai multe ore, persoanele prezente în sala ascultând atent cum Flori, o fată care nu avea nicio legătură cu cititul, devine o pasionată in adevăratul sens al cuvântului.