URMĂREȘTE-NE

SĂNĂTATE

RADIOGRAFIA UNITĂȚILOR SANITARE DIN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI, ÎN CONTEXTUL UNUI NOU VAL AL PANDEMIEI DE COVID-19

România se pregătește pentru valul 5 al pandemiei de Covid-19. În acest context, pentru a se asigura că, la nivelul județului Călărași, se iau toate măsurile necesare pentru o acțiune cât mai eficientă în situația creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire și spitalizare a pacienților Covid-19, prefectul județului Călărași, Valentin Barbu, a solicitat Direcției de Sănătate Publică (DSP) informații cu privire la stocurile de medicamente, starea tehnică a instalațiilor de oxigen, aprovizionarea cu oxigen, numărul concentratoarelor de oxigen existente și necesarul acestora, date cu privire la resursa umană necesară tratării pacienților Covid-19, în unitățile sanitare de pe raza județului Călărași, în situația unui nou val al pandemiei. De asemenea, prefectul Valentin Barbu a solicitat informații cu privire la înființarea centrelor de evaluare a pacienților în ambulatoriile spitalelor implicate în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2.

Situația spitalelor din județ

La momentul actual, în baza datelor furnizate de DSP Călărași, situația este următoarea: toate spitalele din județ au, la data prezentă, stocuri de medicamente necesare tratării pacienților infectați cu SARS-CoV-2, urmând ca, în funcție de evoluția cazurilor la nivel de județ și de modificările ce vor surveni în ghidurile de diagnostic și tratament, să se realizeze aprovizionarea necesară; starea tehnică a instalațiilor de oxigen din spitalele care dețin rețea de distribuție de oxigen (Spitalul Județean de Urgență „Dr. Pompei Samarian” Călărași și Spitalul Municipal Oltenița) este una corespunzătoare, cu funcționare conform normativelor; nu există probleme în aprovizionarea cu oxigen.

Situația concentratoarelor de oxigen

Spitalul Județean de Urgență Călărași are un număr de 50 de concentratoare, iar necesarul de suplimentare este de 20 de concentratoare de oxigen (10 litri/minut).

Spitalul Municipal Oltenița are 25 de concentratoare capacitate 5 litri/minut și 15 de 10 litri/minut și consideră că nu este necesară o suplimentare a numărului acestora.

Spitalul Orășenesc Lehliu Gară are zece concentratoare de 10 litri/minut și un necesar de suplimentare de cinci concentratoare (10 litri/minut).

Spitalul de Pneumoftiziologie Călărași dispune de 26 de concentratoare și are un necesar de suplimentare de nouă concentratoare (10 litri/minut).

Spitalul de Psihiatrie Săpunari are, în acest moment, opt concentratoare de 5 litri/minut și patru de 3 litri/minut și un necesar de suplimentare de patru concentratoare de 10 litri/minut.

În ceea ce privește înființarea centrelor de evaluare a pacienților, în spitalele implicate în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2, Direcția de Sănătate de Publică a județului Călărași a transmis următoarele: Menționăm că au fost demarate discuțiile cu spitalele pentru înființarea centrelor de evaluare a pacienților Covid-19 și concluzionăm că niciun spital din județ nu poate organiza centru de evaluare în ambulatoriul de specialitate. Centrele de evaluare (în funcție și de normele care vor reglementa funcționarea lor) urmează a se înființa în Spitalul Județean de Urgență Dr. Pompei Samarian Călărași și la Spitalul Municipal Oltenița, singurele care asigură accesul permanent la servicii de laborator și imagistică. La Spitalul Județean de Urgență din Călărași a fost identificat locul unde va funcționa centrul de evaluare, va fi organizat la parterul spitalului, extindere Corp B, cu acces facil către serviciile de laborator de analize medicale și de radiologie și imagistică medicală și va funcționa cu 12 paturi spitalizare de zi. La Spitalul Municipal Oltenița încă nu a fost identificat locul, având în vedere și deficitul de spații prin demararea lucrărilor de reabilitare la ambulatoriul de specialitate al spitalului și necesitatea mutării provizorii a cabinetelor. Propunerea Spitalului Municipal Oltenița transmisă DSP Călărași a fost spațiul destinat triajului pacienților, propunere ce nu poate fi avizată, fiind necesară identificarea unei alte soluții. De asemenea, o problemă majoră la Spitalul Municipal Oltenița, în condițiile în care celelalte secții își vor continua activitatea, o va reprezenta asigurarea medicilor pentru funcționarea centrului de evaluare”.

Problema majoră a județului Călărași – deficitul de medici

Cea mai mare problemă a județului Călărași, în lupta împotriva Covid-19, o reprezintă deficitul major de personal medical. Potrivit Direcției de Sănătate Publică din Călărași, deficitul de personal medical, în principal medici, în unitățile sanitare cu paturi, din județul Călărași, este foarte mare, motiv pentru care numărul maxim al paturilor dedicate ATI Covid-19, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Călărași este de 13, în timp ce la celelalte spitale nu pot fi propuse paturi ATI Covid-19 (două spitale monospecialitate fără secție/compartiment ATI, Spitalul Municipal Oltenița și Spitalul Orășenesc Lehliu Gară fără linie de gardă ATI, în Spitalul Municipal Oltenița fiind încadrați doi medici ATI, iar la Spitalul Orășenesc Lehliu Gară un medic).

În adresa primită de la Direcția de Sănătate Publică a județului Călărași se mai arată că Spitalul Județean de Urgență Dr. Pompei Samarian Călărași are un deficit în ceea ce privește încadrarea cu personal medical superior după cum urmează: în specialitatea Anestezie Terapie Intensivă – deficit de nouă medici; în specialitatea Pediatrie – deficit de trei medici; în specialitatea Neurologie – deficit de doi medici; în specialitatea Medicină de Urgență – deficit de cinci medici; în specialitatea Cardiologie – deficit de trei medici; în specialitatea Radiologie Imagistică Medicală – deficit de doi medici; în specialitatea Boli Infecțiose – deficit de un medic; în specialitatea Pneumologie – deficit de un medic.

Spitalul Municipal Oltenița prezintă un deficit în ceea ce privește încadrarea cu personal medical superior după cum urmează: în specialitatea Anestezie Terapie Intensivă – deficit de doi medici; în specialitatea Medicină de Urgență – deficit de trei medici; în specialitatea Medicină Internă – deficit de trei medici.

Ne aflăm, din nou, în așteptarea unui nou val de îmbolnăviri. Trebuie ca fiecare dintre noi să ne luăm măsurile necesare pentru a ne proteja cât mai bine de acest virus. Purtați masca de protecție, corect, evitați spațiile aglomerate, la primele semne de boală mergeți la medic, nu recurgeți la automedicație. De asemenea, este extrem de important să înțelegem că vaccinarea este metoda de protecție cea mai eficientă în lupta cu SARS-CoV-2. Vă îndemn să vă vaccinați, astfel vă protejați pe voi și pe cei dragi vouă. Să fim cu toții responsabili, să contribuim la limitarea răspândirii Covid-19. Implicare și responsabilitate, două cuvinte pe care nu trebuie să le uităm, mai ales în aceste vremuri cu grele încercări pentru noi toți”, a declarat prefectul județului Călărași, Valentin Barbu. (Autor: Cristina Berheci)

Continue Reading
La Top