URMĂREȘTE-NE

BREAKING NEWS

PUTIN A DECLANȘAT RĂZBOIUL ÎN UCRAINA

Preşedintele rus Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina, sub pretextul apărării separatiștilor din Donbas. Populația pleacă masiv din țară, sunt cozi imense în Kiev, iar panica domină atmosfera din Ucraina. Președintele SUA, Joe Biden a anunțat noi sancțiuni, iar UE, prin vocea președinților Comisiei și Consiliului European, a transmis că își va coordona condamnarea Rusiei cu NATO și G7. Ministrul de Externe ucrainean anunță ”o invazie la scară largă, un război de agresiune”. Mai multe puncte strategice din Ucraina sunt atacate, inclusiv capitala. Potrivit site-ului g4media.ro aflăm informații actualizate.

Ora 09:04 VIDEO Cozi de mașini la intrarea din Ucraina în Republica Moldova, după ce Rusia a lansat atacul. 

Ora 09:03 Emmanuel Macron a transmis, joi dimineață, că Franța condamnă ferm agresiunea Rusiei și că este solidară cu Ucraina.

Ora 08:59 Ministrul de Externe al Ucrainei a transmis pe Twitter un mesaj către ucrainenii din toată lumea, pe care i-a asigurat că, în ciuda atacului lui Putin, Ucraina luptă și se va apăra. 

Ora 08:56 Rusia a suspendat navigația în Marea Azov – presa rusă.

Ora 08:52 Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și Charles Michel, președintele Consiliului European, au transmis, joi, o declarație comună împotriva invaziei masive a Rusiei în Ucraina: ”O astfel de utilizare a forței nu are loc în secolul 21/ Coordonăm răspunsul nostru cu cel al NATO și G7”.

Ora 08:42 Ministrul de Interne, Lucian Bode, pentru G4Media: Încă nu avem flux de refugiați la granița României cu Ucraina / Suntem pregătiți pentru a prelua refugiați. 

Ora 8.29 Un avion militar ucrainean a fost interceptat de avioane militare românești F16. Avionul a aterizat la Bacău.

Ora 8.22 Ministerul rus al Apărării susține că ar fi neutralizat apărarea anti-aeriană a Ucrainei. Informația nu a fost confirmată independent.

Ora 08:11 Ministrul Apărării din Ucraina a anunțat, prin Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, că cinci avioane și un elicopter rusești au fost doborâte de armata ucraineană:

  • ”Forțele combinate oferă o respingere demnă forțelor armate ale Federației Ruse. Unitățile militare în pozițiile lor. Inamicul suferă pierderi.
    Păstrați-vă calmul!”
    .

Ora 08:07 Ziarul rus independent Novaya Gazeta anunță că discursul video în care Putin a anunțat invadarea Ucrainei a fost înregistrat încă de luni, 21 februarie. 

Ora 07:56 Rubla rusă a scăzut joi cu 5,4% până la un minim record, după ce piețele financiare au fost zguduite de decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina. Bursa din Moscova a anunțat joi dimineață că a suspendat tranzacțiile pe toate piețele. Yenul și dolarul american au crescut, împreună cu aurul și alte mărfuri valoroase, cum ar fi nichelul și grâul. Piețele bursiere au înregistrat pierderi semnificative, transmite The Guardian.

Ora 07:54 Stoltenberg și Blinken discută despre apărarea teritoriului NATO după ce Rusia a început războiul în Ucraina, transmite Bloomberg.

Ora 07:50 Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit recent cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat Casa Albă joi dimineață (ora României). Casa Albă transmite, citată de The Guardian.

Ora 07:45 Rusia bombardează baza militară de lângă orașul Ivano Frankivsk, aflat la 150 km în linie dreaptă de Sighetu Marmației (180 km pe șosea).

Ora 07:39 Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a transmis joi dimineață că nivelul de alertă teroristă se ridică în România la propunerea SRI de către CSAT doar în cazul amenințărilor teroriste.

Ora 07:30 Trupe și vehicule militare au intrat în Ucraina din Belarus (CNN).

Ora 07:23 Președintele Joe Biden a transmis, pe Twitter, că vineri se va întâlni cu liderii G7, iar ”Statele Unite, aliații și partenerii noștri vor impune sancțiuni severe Rusiei. Vom continua să oferim sprijin și asistență Ucrainei și poporului ucrainean”.

Ora 07:22 Orașul Harkov din nord-estul Ucrainei este atacat.

Ora 07:21 Uniunea Europeană spune că va „trage Moscova la răspundere” pentru ceea ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este un atac „nejustificat” asupra Ucrainei .

Ora 07:19 La Kiev se aud sirenele de război. Cetățenii sunt avertizați că a început conflictul.

Ora 07:17 Mesajul președintelui Volodimir Zelensky pentru ucraineni:

„Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre. Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja să unească sprijinul internațional. Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să păstreze calmul. Stai acasă dacă poți. Noi lucram. Armata lucrează. Întregul sector de apărare și securitate funcționează. Fara panica. Noi suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Vom câștiga în toată lumea pentru că suntem Ucraina.”

Ora 07:13 Harta atacurilor în Ucraina la această oră:

Ora 07:08 Zelensky a introdus legea marțială și a îndemnat oamenii să rămână calmi într-un scurt mesaj video, joi dimineață, transmite CNN.

Ora 07:06 Rușii ar bombarda și portul de lângă Odessa, unul industrial și de mare valoare pentru Ucraina, scriu pe rețelele de socializare locuitorii din apropiere.

Ora 7.00: Explozii în Kiev, cetățenii străini din oraș încep evacuarea.

Ora 06:54 Ucraina anunță că Rusia atacă din trei flancuri: Crimeea – sud, Donbas – est și Nord-Est, transmite Bloomberg.

Ora 06:49 Imagini cu explozii în Harkov au apărut pe rețelele de socializare:

Ora 06:44 Ministrul adjunct de interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a confirmat, de asemenea, că a început o invazie rusă. „Invazia a început. Tocmai au fost trase rachete către centre militare, aeroporturi, depozite militare, lângă Kiev, Harkov, Dnieper. Focuri de armă la graniță sunt în desfășurare. Din această zi, există o nouă realitate geopolitică în lume”, a scris acesta pagina sa oficială de Facebook.

Ora 06:40 Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a făcut i-a cerut lui Putin să se retragă, spunând: „În numele umanității, aduceți-vă trupele înapoi în Rusia”. Guterres, care a ocupat funcția de secretar general din 2017, a adăugat că acțiunile de astăzi sunt „cel mai trist moment din mandatul meu”, transmite The Guardian.

Ora 06:33 Autoritățile europene de reglementare a aviației spun că există un „risc ridicat” pentru aeronavele civile în apropierea graniței cu Ucraina, temându-se că ar putea fi vizate intenționat la orice altitudine, transmite CNN.

„Operatorilor aerieni li se reamintește că aceasta este acum o zonă de conflict activ”, spune Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene, cunoscută sub numele de EASA.

Agenția a adăugat că „operatorii ar trebui să fie extrem de precauți” și să evite utilizarea spațiului aerian pe o rază de 100 de mile marine de granița dintre Rusia și Ucraina.

Ora 06:29 Ministrul infrastructurii din Ucraina a anunțat în urmă cu câteva minute explozii în marile orașe: „Putin atacă Ucraina! Exploziile în toate orașele mari ale Ucrainei au început la 5:10”, a scris Volodimir Omelian pe Twitter.

Ora 06:25 Ministrul ucrainean de Externe a anunțat joi dimineață, pe Twitter, că „Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei”: „Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Orașele pașnice ucrainene sunt sub lovituri. Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Momentul pentru a acționa este acum”, a scris Dimitri Kuleba.

Ora 6.11: Președintele Biden a condamnat agresiunea. El a anunțat că se va întâlni joi cu șefii G7:

Ora 6.10: Ministrul de Externe al Ucrainei a transmis un comunicat în care arată că Ucraina este sub atac: ”Putin tocmai a lansat un atac la scară largă”.

Ora 6.09: Președintele Iohannis a trnsmis un mesaj în care condamnă ”agresiunea militară” a Rusiei împotriva Ucrainei

Ora 5.35 Ucraina: Focuri de armă în apropierea principalului aeroport din Kiev. Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală, transmite Agerpres.

Sursa foto: observatornews.ro

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top