URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

PROPUNEREA MINISTRULUI MEDIULUI DUPĂ TRAGEDIA DIN BUCEGI: URȘII CARE SE APROPIE DE COMUNITĂȚILE UMANE SĂ FIE ÎMPUȘCAȚI SAU EUTANASIAȚI

O tânără de 19 ani a avut un sfârșit tragic, marți după-amiază, în Munții Bucegi. Aceasta a fost atacată de un urs pe traseul Jepii Mici, iar salvamontiștii nu au mai putut face nimic pentru a îi salva viața. În momentul în care salvatorii au ajuns la fața locului, tânăra era decedată.

Primul care a sunat după ajutor a fost iubitul fetei, care i-a apelat pe salvamontiști și le-a spus că sunt urmăriți de un urs. La scurt timp a sunat și fata la 112, însă apelul s-a încheiat imediat pentru că a căzut pradă în ghearele ursului. Când au ajuns la locul tragediei, salvamontiștii au găsit-o pe tânără sfâșiată, iar ursul a sărit să îi atace și pe ei.

Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon și tânărul striga că sunt atacați de urs și că a luat fata. A fost ceva groaznic! Ne-a spus că ursul a prins-o pe fată de un picior și o trage după el și, la un moment dat, nu a mai văzut ce a făcut cu ea. Din potecă, ursul a târât-o și a aruncat-o la 120 de metri în firul văii. A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de „pradă” și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei“, a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova, pentru Digi24.

„CEEA CE S-A ÎNTÂMPLAT IERI ESTE O TRAGEDIE”

Astăzi, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avut o reacție și a declarat pentru Digi24 că propune ca urșii care se apropie de comunități să fie împușcați sau eutanasiați.

Ceea ce s-a întâmplat ieri este o tragedie – și profit de ocazie să transmit condoleanțe familiei. Nu pot decât să-mi imaginez durerea pe care o resimt. În același timp, cred că după ce o să avem toate informațiile puse cap la cap, ar trebui foarte repede să tragem concluziile și să venim cu niște soluții care să respecte ce am spus din prima zi de când am venit la minister, respectiv că viața omului ar trebui să aibă prioritate și nimic nu poate fi mai important. Înțeleg că orice măsuri am lua, nimeni nu poate garanta că astfel de tragedii nu se pot întâmpla și în viitor.

Cred că am obligația de a veni cu această propunere, ca urșii care se apopie de comunitățile umane, la o distanță stabilită de specialiști, să fie gestionați prin eutanasiere sau împușcare, pentru că nu există alte soluții”, a declarat Mircea Fechet.

Totodată, el a mai adăugat faptul că populația de urs brun din România a scăpat de sub control.

Opinia mea este că ar trebui să gestionăm exemplarele care ajung în comunitățile locuite și care pun viața omului în pericol, fie că discutăm de un municipiu mare din România, precum Ploieşti, sau că discutăm de un sat izolatde munte din judeţul Alba. Cred că atunci când ursul se apropie de comunitate şi riscă să pună în pericol viaţa omului trebuie intervenit de urgenţă. Am tras învățăminte din ce s-a întâmplat până acum. Relocarea urşilor nu reprezintă o soluţie. Am vorbit cu administratorii fondului cingetic pe raza căruia s-a produs tragedia de ieri care mi-au spus că în ultimul an au relocat aproximativ 100 de exemplare de urs, în alte fonduri cinegetice. Cu alte cuvinte, am mutat problema dintr-o localitate în alta şi nu am rezolvat-o.

Există mai multe studii, ultimul dintre ele evideniază o populaţie de aproximativ 8.000 de exemplare de urs brun în România. Mai avem încă un alt studiu în desfăşurare. Un lucru e cert: populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control. În mod evident, conflictele devin din ce în ce mai dese, pagubele din ce în ce mai dese. Când se întâmplă o tragedie ca cea de ieri, nu poate fi cuantificat”, a mai precizat ministrul Mediului.

AGVPS CERE O REPOZIȚIONARE FAȚĂ DE SUPRAPOPULAREA TERITORIILOR ROMÂNIEI CU URȘI

O reacție pe acest subiect a fost lansată și de reprezentanții Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AGVPS) din România. Aceștia au transmis că oamenii cu putere de decizie trebuie să conștientizeze gravitatea acestei probleme și să găsească urgent cele mai bune soluții.

Când reprezentanții AGVPS explicau la TVR 1 situația disperată cauzată de atacurile urșilor, reprezentantul Academiei Române în grupul de lucru pentru carnivore mari cataloga acest lucru drept “prostituție la TVR 1”. Aceeași persoană care a susținut cu tărie în 2016 stoparea acordării cotelor de recoltă pentru specia urs, aceeași persoană care susține în continuare suprapopularea teritoriilor cu urși!

Oare de ce?

Este momentul ca opinia publică să conștientizeze gravitatea situației și să încurajeze decidenții în materie să nu mai „aplece urechea” la tot felul de măsuri alternative vânătorii, propuse mai mult sau mai puțin cointeresat de astfel de “experți”!

Pe această cale, AGVPS transmite condoleanțe familiei îndurerate și regretă că acest nefericit eveniment reprezintă momentul de repoziționare a opiniei publice față de suprapopularea teritoriilor României cu urși”, ai transmis reprezentanții AGVPS.

Continue Reading
La Top