Popa Bucur, un cetățean născut și crescut în comuna Cuza-Vodă, se află într-o situație critică din cauza administrației liberale aflate la conducerea localității.
De peste jumătate de secol, Popa Bucur este cioban. A crescut în mijlocul ovinelor și a ales să își continue viața făcând ceea ce știe cel mai bine: creșterea animalelor. În acest moment, ciobanul deține aproximativ 150 de capete, dar, conform acestuia, ar fi ajuns în imposibilitatea de a le hrăni din cauza unei decizii luate de primarul comunei Cuza-Vodă, Monica Ceaușescu.
Islazul comunal a fost împărțit în anul 2022, atunci când oierului i s-au promis 7 hectare pentru a le amenaja în vederea pășunatului.
“Nu am avut probleme până în 2022. Toate lucrurile au mers bine, dar de când a fost luată această hotărâre, eu nu mai am cu ce să îmi hrănesc animalele. Mi-au zis că îmi dau 7 hectare în locul stabilit. Am fost mulțumit, nu am zis nimic. După câteva zile, lucrurile s-au schimbat”, a declarat Popa Bucur pentru Canal SUD.
După câteva zile de la oferirea pământului, primarul comunei ar fi luat o altă hotărâre și astfel cele 7 hectare ar fi intrat în posesia unui alt bărbat.
“La 2-3 zile am aflat că mi-au dat terenul. Cică au transformat islazul în teren arabil. Nu este posibil așa ceva! Când m-am dus să mă uit la teren, omul deja începuse semănarea”, a spus aceeași sursă menționată anterior.
Mai mult decât atât, pentru a compensa schimbările făcute, primarul comunei Cuza-Vodă, Monica Ceaușescu, i-ar fi oferit ciobanului teren pentru a-și desfășura activitatea de pășunare pe baltă.
“Mi-a dat teren pe baltă. Păi ce să fac eu pe baltă? Acolo este stuf, sunt șacali. Îmi omoară oile. Eu trăiesc de pe urma acestor animale. Dacă mă duc în baltă, rămân fără ele. Îmi ia pâinea de la gură”, a continuat revoltat Popa Bucur, cioban.
Aflat în imposibilitatea de a-și hrăni animalele, bătrânul a decis să își stabilească stâna în apropierea terenului care i s-a oferit în prima instanță.
“Păi ce să fac doamnă? Mi-am adus animalele aici, dar nu este o locație bună pentru că nu am unde să le duc la păscut. Oamenii au culturi de floarea-soarelui, de trifoi pe aici. Nu pot să intru cu animalele pe terenul lor”, a mai adăugat oierul.
Actuala conducere a comunei i-ar fi promis lui Popa Bucur că se va ocupa de curățarea terenului pe care și-a stabilit stâna, acoperit între timp de ciulini, dar nici această promisiune nu a fost îndeplinită, martor fiind chiar buruienile care au împânzit loturile de pământ.
“A trecut primărița pe aici și a zis ca face curat. Nu a făcut nimic. Buruienile sunt cât casa, vorba aceea. Cât au fost țepii mai moi, le-am dat voie oilor să le mănânce, dar acum este imposibil”, a spus ciobanul.
Acum, Popa Bucur spune că ciulinii au început să îi afecteze sănătatea.
“Mă întorc seara cu coapsele pline de țepi. Am atâția ani, mă dor picioarele în fiecare seară din cauza ciulinilor. Intră prin haine”, a conchis Popa Bucur.
Conform bătrânului, acesta își dorește cele 7 hectare promise în locația inițială.
O echipă Canal SUD s-a deplasat la sediul Primăriei Cuza-Vodă, însă Monica Ceaușescu, edilul comunei, nu era prezentă în instituție. Contactată telefonic pentru a-și spune părerea în legătură cu acest subiect, Monica Ceaușescu nu a răspuns apelului.