URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

S-A LANSAT PROIECTUL CARE VA ATRAGE TURIȘTI LA CĂLĂRAȘI

La sediul Consiliului Judeţean Călăraşi a avut loc, în data de 21 decembrie a.c., conferinţa de lansare a proiectului „Îmbunătăţirea siguranţei navigabilităţii pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călăraşi – Silistra”, finanţat din Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2014-2020 (INTERREG V – A) şi cunoscut de călărăşeni sub denumirea de „Promenada”. Au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă, primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce, administratorul public al Municipiului Călăraşi, Eduard Grama, primarul Municipiului Silistra, Yulyan Naydenov precum şi Marius Fulga, managerul proiectului.

„Este un proiect pe care merită să-l facem la Călăraşi pentru că ne dorim foarte mult ca municipiul nostru să figureze şi pe harta turistică a ţării. Liderul proiectului este Consiliul Județean Călăraşi, în timp ce Municipiul Călăraşi şi Municipalitatea Silistra (Bulgaria) au calitatea de parteneri, fiecare cu responsabilităţi bine determinate.

Valoarea totală a proiectului este de 10,62 milioane euro. Municipiului Călăraşi, căruia îi revine un buget total de 7,505 milioane Euro, gestionează contractul de execuţie lucrări în valoare de 27,43 milioane lei (aproximativ 5,5 milioane Euro, inclusiv TVA). Cofinanţarea ce trebuie asigurată de Primăria Municipiului Călăraşi este de 2% din valoarea eligibilă a proiectului la care se adaugă cheltuieli neeligibile (diverse şi neprevăzute + altele care pot apărea în timpul implementării).”, a declarat primarul Marius Dulce, care a a mai adăugat: „Pe 3 noiembrie 2021, s-a semnat contractul de execuție a lucrărilor care se vor desfăşura pe o perioadă de 24 de luni la care se adaugă 60 luni de garanţie. Pe 15 decembrie am predate constructorului amplasamentul, semnând şi Ordinul de începere a lucrărilor. Cel mai mare inamic al nostru este timpul. Fiecare zi contează pentru că acest proiect trebuie finalizat până la 31 decembrie 2023. Este o provocare majoră atât pentru noi cât şi pentru partea bulgară. Dar sunt sigur că vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a ne încadra în termen”, a declarat, printre altele, primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce.

„Cel mai spectaculos proiect al Consiliului Județean Călărași, în parteneriat cu municipalitatea Călărași, rămâne PROMENADA. O oază de liniște de-a lungul brațului Borcea care a stârnit numeroase controverse. Cel mai nevralgic moment fiind cel al demolării clădirilor amplasate ilegal în zonă. Ne-am menținut poziția de lider de proiect și iată-ne acum la masa discuțiilor cu partenerii bulgari din Silistra. Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre este un proiect transfrontalier cu  o valoare de 10, 62 milioane de euro”, a precizat președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță.

“Eu, Eduard Grama, am fost ținta tuturor atacurilor când s-a început demolarea pontoanelor din zona Malibu. Nemulțumiți, cei care locuiau ILEGAL acolo, au încercat pe toate căile să împiedice acțiunea care reprezenta primul pas către PROMENADĂ. Astăzi, autoritățile călărășene și cele bulgare s-au întâlnit pentru a discuta pașii următori ai proiectului. 10, 62 milioane de euro sunt banii europeni care vin la Călărași, prin liderul de proiect – Consiliul Județean Călărași. Construim, nu dărâmăm! Îmi era dor de acest slogan”, a afirmat administratorul public al Primăriei Municipiului Călărași, Eduard Grama.

Scopul proiectului îl constituie îmbunătăţirea siguranţei navigabilităţii fluviale pe ruta Călărași-Silistra prin reabilitarea malurilor Dunării atât pe partea română, în continuarea falezei Parcului Central Călăraşi, cât şi pe partea bulgară, şi prin marcarea unei rute navigabile prin balizare, pentru evitatea unor accidente chiar şi în cazul unor cote scăzute ale apelor Dunării. Durata de implementare a proiectului este de 57 de luni.

Principalele activităţi pe care trebuie să le realizeze Primăria Călăraşi sunt:
– Lucrări de reabilitare a malului şi de construcţie a unei gări fluviale, precum şi a infrastructurii necesare pentru funcţionarea rutei de transport nou create;
– Întreţinerea infrastructurii pe toată perioada de sustenabilitate a proiectului.

Continue Reading
La Top