Noul proiect demarat de instituția condusă de Vasile Iliuță vine în ajutorul copiilor instituționalizați, oferindu-le acestora posibilitatea de a se dezvolta atât personal, cât și profesional.
Proiectul denumit “Acțiuni transfrontaliere pentru dezvoltarea competențelor de autonomie și dezvoltare comunitară” își propune o colaborare cu Primăria din Dobrici, precum și cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei” Călărași și Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, astfel încât copiii instituționalizați să beneficieze de o formare adecvată situației actuale.
“Așa cum știți, astăzi, pentru copiii între 16 și 18 ani nu oferim servicii tocmai adecvate de pregătire și inserție în societate. După 18 ani, sunt predispuși unei excluziuni sociale pentru ca nu sunt pregătiți să trăiască și să întrețină singuri. Ne dorim să venim în ajutorul lor printr-un modul de formare profesională”, a declarat Marius Fulga, managerul public al județului Călărași.
Prin colaborarea cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei” Călărași, Consiliul Județean Călărași dorește, în prima fază, includerea copiilor instituționalizați în programul de voluntariat, iar, mai apoi, dacă aceștia prezintă interes, angajarea lor în cadrul instituției din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
“Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei” are o serie de beneficii pentru acești tineri: dobândirea unor locuințe și salarii decente. În acest mod, nu vor deveni cazuri sociale sau asistați sociali, ci vor deveni persoane independente la maturitate”, a conchis aceeași sursă menționată anterior.
Acum, autoritățile abilitate trebuie să depună cererea de finanțare pentru proiectul care le-ar da șansa adolescenților călărășeni la o viață normală după ieșirea din sistemul de protecție socială.