URMĂREȘTE-NE

SĂNĂTATE

PROIECT DE LEGE PRIVIND ASIGURATUL CARE ÎNGRIJEȘTE UN PACIENT ONCOLOGIC

Asiguratul care îngrijeşte un pacient bolnav de cancer în vârstă de peste 18 ani beneficiază de concediu şi de indemnizaţie, prevede un proiect de lege adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.

Legislaţia în vigoare prevede indemnizaţii şi concedii medicale doar pentru îngrijirea copilului bolnav de cancer, se arată în expunerea de motive, după cum informează Agerpres.
„Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament. Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei este de 85% din baza de calcul a asiguratului, stabilită conform articolului 10”, stipulează proiectul de lege. 
În fiecare an în care primeşte concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică.
Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

sursa/ MEDICHUB.ro și Revista Politici de Sănătate

Continue Reading
La Top