O nouă sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice” va debuta pe 6 septembrie, marcând startul perioadei de înscriere pentru instalatorii acreditați, urmată de deschiderea aplicațiilor pentru persoanele fizice pe 27 septembrie. Programul, anunțat de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, aduce câteva noutăți semnificative și beneficiază de un buget record de două miliarde de lei.
Noutăți pentru sesiunea 2024.
Mircea Fechet a declarat că la această ediție a programului vor fi finanțate, pentru prima dată, și unități de stocare a energiei electrice, cum ar fi bateriile. „Anul acesta alocăm o sumă record, 2 miliarde de lei, pentru ca românii să poată produce electricitate în propriile locuințe, contribuind astfel la un mediu mai curat și la reducerea costurilor cu energia electrică”, a explicat ministrul.
O altă noutate majoră este creșterea finanțării oferite de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) de la 20.000 de lei la 30.000 de lei per beneficiar. Această sumă poate acoperi atât costurile instalării panourilor fotovoltaice, cât și pe cele ale unităților de stocare a energiei. Fechet a subliniat că noile reguli permit proprietarilor să stocheze energie pe timpul zilei și să o folosească pe timpul nopții sau să o livreze în rețeaua națională.
Criterii de înscriere pentru persoanele fizice.
Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu-Adrian Neculaescu, a clarificat criteriile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele fizice pentru a se înscrie în program. „Regulile de participare au rămas aceleași ca în sesiunea trecută. Documentele necesare includ actul de identitate, certificatele fiscale care să demonstreze că persoana fizică nu are datorii, atât la impozitele și taxele locale, cât și la bugetul consolidat, și extrasul de carte funciară,” a explicat Neculaescu.
Înscrierea se va face prin aceeași aplicație online utilizată în sesiunea trecută, care a primit feedback pozitiv pentru ușurința în utilizare și funcționalitate. Spre deosebire de anii anteriori, anul acesta înscrierile se vor face într-o singură zi pentru fiecare regiune, deoarece s-a observat că bugetul alocat se consumă foarte rapid, de multe ori în doar câteva minute.
Calendarul programului pentru 2024.
Calendarul estimativ al programului prevede că înscrierea instalatorilor va începe pe 6 septembrie. În acea dată, se va deschide o nouă sesiune de acreditare pentru firmele noi care doresc să participe la „Casa Verde Fotovoltaice”. Firmele deja acreditate anul trecut vor rămâne în program, fără a mai fi necesară o nouă înscriere. Lista finală a instalatorilor validați va fi publicată pe 1 noiembrie.
În paralel, persoanele fizice vor putea începe să se înscrie în program pe 27 septembrie, până la data de 9 octombrie. După finalizarea înscrierilor, beneficiarii își vor putea alege instalatorii din lista publicată de AFM.
Unități de cult și alte clădiri eligibile.
Ca și în edițiile anterioare, programul va finanța și unitățile de cult, atât pentru clădirile cu destinație de locuit pentru personalul clerical, cât și pentru cele în care se desfășoară slujbe religioase. Se va organiza o sesiune separată pentru aceste clădiri, asigurând astfel o alocare echitabilă a fondurilor disponibile pe regiuni.
Obiectivele programului „Casa Verde Fotovoltaice”.
Programul „Casa Verde Fotovoltaice” urmărește să sprijine producerea de energie electrică din surse regenerabile la nivelul gospodăriilor din România, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon și la crearea unui mediu mai curat. În același timp, se dorește ca beneficiarii să își reducă facturile la energia electrică și să devină mai independenți din punct de vedere energetic.
Cu un buget considerabil și criterii de participare clare, sesiunea din acest an a programului se anunță a fi una foarte așteptată de românii interesați să investească în panouri fotovoltaice și să devină producători de energie verde în propriile locuințe.