URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

PRODUCĂTORII LOCALI NU SUNT INTERESAȚI SĂ ÎȘI VÂNDĂ MIEII ÎN PIEȚELE CĂLĂRĂȘENE

Anul acesta, niciun producător local nu a fost interesat să își expună, spre vânzare, mieii proaspeți, în piețele din Călărași. Crescătorii de miei au preferat să își vândă marfa în viu, la export, către arabi. Potrivit directorului Serviciului Public Piețe și Oboare (SPPO), Vasile Manea, la acest moment, există o singură măcelărie autorizată pentru vânzarea cărnii de miel, în Piața Big. Prețul cărnii de miel, în acest magazin, este de 47 de lei per kilogram.

“Anul acesta, spre deosebire de anii anteriori, nu au fost solicitări din partea producătorilor, pentru vânzarea cărnii de miel. Am discutat cu producătorii, cei care vin și comercializează brânză de oaie pe piață, și mi-au spus același lucru, că au vândut mieii de foarte mult timp, în viu, de acasă, la export, la arabi. La momentul actual, în Piața Big, există un singur magazin de carne autorizat, care comercializează carne de miel, la prețul de 47 de lei. Din discuțiile cu agentul economic, carnea se vinde la 2-3 kg, maxim o jumătate de miel, din cauza prețului foarte ridicat și a puterii de cumpărare scăzute, bănuiesc. Dacă în anii anteriori aveam solicitări, erau foarte mulți producători, crescători de oi și comercializau carnea, aveam solicitări din partea lor, am avut, chiar la Piața Big, în anii anteriori, un sector, la etajul unu, aveau viza DSVSA și se vindeau miei la carcasă, miei întregi, anul acesta nu am mai fost în situația aceasta. Am discutat și cu colegi de ai mei, noi facem parte din Asociația Administratorilor de Piețe, la nivel național. Chiar astăzi am vorbit la Craiova. Colegul meu a făcut, într-o piață unde funcționează magazine, un sector unde se vând miei vii. Eu am discutat și cu domnul director Drăgănică, de la DSVSA, și dânsul m-a întrebat dacă avem solicitări, i-am spus că nu avem. De comun acord, am stat în așteptare. Deja mai sunt trei-patru zile. Nu cred că vom avea solicitări pentru comercializarea cărnii de miel. Motivul, din ce am discutat și cu producătorii, este acela că, în primul rând, îi vând către export. Toți mieii mari i-au dat acolo, iar ce au mai avut și au crescut, între timp, i-au sacrificat. Mulți mi-au spus: domnule, am ținut și pentru familie sau am dat la prieteni, cunoștințe, direct de acasă, în viu. În viu, am înțeles că prețul per kilogram se învârte undeva la suma de 220 de lei. La magazine, înainte, când au apărut prima dată, prețul cărnii de miel era undeva la 30 și ceva de lei, în carcasă, după care a scăzut, dar nu sub 30 de lei. Anul acesta, deja prețul a crescut cu 17-20 de lei, față de anul trecut și nu există carne de miel pe piață”, ne-a declarat directorul SPPO Călărași, Vasile Manea.

Margareta Ion, producător local, ne-a declarat că a preferat să își vândă mieii în viu, deoarece este mai convenabil.

“Noi am vândut miei în viu, pentru că este mult mai convenabil, pentru că îți vin toți banii grămadă și este mult mai bine. De tăiat nici nu ai unde, îți trebuie mai multe”, a precizat sursa citată.

Am stat de vorbă și Titus Butiru, un măcelar al singurului magazin din Piața Big care comercializează carne de miel, iar acesta ne-a menționat că, deocamdată, vânzarea  acestui produs este greoaie, însă el spune că vânzarea va crește în zilele următoare.

“La început, vânzarea cărnii de miel merge un pic mai greu, dar, de mâine, poimâine, ne așteptăm la vânzare mai mare. S-ar putea ca pe joi-vineri să mai scădem prețul, dar deocamdată nu putem. Oamenii spun despre prețul cărnii că este cam mare, dar eu tranșez, vând și la 2 kg și la 3 kg și sunt mulțumiți, pentru că un miel întreg e mai greu de cumpărat. Așa, am posibilitatea să tranșez și le oferim 2 kg și 3 kg”, a afirmat măcelarul Titus Butiru.

Continue Reading
La Top