URMĂREȘTE-NE

ADMINISTRAȚIE

PRIORITĂŢILE PRIMĂRIEI CĂLĂRAŞI, PE ANUL 2023

Primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce, a prezentat, în data de 10 februarie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă, priorităţile pentru modernizarea oraşului, în anul 2023. Bugetul propriu al municipiului, de anul acesta, are o valoare de 193.227.000 lei. Pentru investiţii, municipalitatea va avea la dispoziţie un buget de 88.671.000 de lei, din care 13.544.000 de lei provin din bugetul local, 5.394.000 de lei din excedentul bugetar şi 69.733.000 de lei din împrumut bancar.

Anul acesta este unul extrem de important pentru Primăria Călăraşi, deoarece este musai ca proiectele cu finanţare europeană, moştenite de la fosta administraţie liberală, să fie finalizate până la data de 31 decembrie 2023. Totodată, infrastructura rutieră, locurile de joacă, parcările de reşedinţă, Bazarul Big, Piaţa Centrală, cartierele Măgureni şi Mircea Vodă sunt doar câteva dintre obiectivele prioritare pentru edilul Marius Dulce şi echipa sa.

“Aşa cum am început în 2020, şi în prezent, vom merge pe infrastructură rutieră, pe locuri de joacă, vom schimba anumite canalizări, vom face canalizări. Avem nevoi multiple şi promisiuni pe care trebuie să le ducem la îndeplinire. Trebuie să finalizăm Bazarul şi o să facem acest lucru în curând, că la sfârşitul lunii sau cel mult 15 martie. Lucrăm la Piaţa Unirii, dar acolo am întâmpinat tot felul de probleme, din punct de vedere juridic şi procedural.

Ţinta noastră, aşa cum v-am spus, este de a acoperi, de a finaliza toate proiectele europene, până la 31 decembrie 2023. Staff-ul din cadrul Direcţiei de Dezvoltare şi administratorul public lucrează pe PNRR, pentru că trebuie să dăm drumul la documentaţie şi să folosim banii. La AFM, o să semnăm toate proiectele pe care le-am câştigat deja, dar e o procedură mai greoaie până să ne cheme la semnarea de contracte, dar cu siguranţă se va întâmpla acest lucru în curând. Deci, avem multe de făcut în Călăraşi şi sunt proiecte destul de mari, pentru că ne dorim să terminăm aceste proiecte în 2023, cele pe care suntem obligaţi să le finalizăm.

Mai avem probleme. Spre exemplu, referitor la Promenadă, atunci când creşte apa nu mai sunt lucrări care ţin de noi, nu le putem controla. Sunt lucrări care merg în paralel şi, totuşi, sunt complementare, iar aici fac referire la Portul turistic şi la Promenadă. Dacă creşte apa şi inundă zona portului, nu putem să lucrăm la Promenadă, ci doar pe o anumită parte. Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, din cauza gradelor cu minus, nu putem să lucrăm cu mare intensitate.

Am început şi Bucureştiul (n.r. Prelungirea Bucureşti), aşa cum aţi văzut. Conform contractului, lucrarea trebuie să se termine undeva în 15-20 ianuarie (n.r. 2024), dar promisiunea constructorului este că vom termina până la 31 decembrie (n.r. 2023), deoarece dacă va fi o iarnă grea, nu se va putea lucra şi trebuie să închidem până la 31 decembrie 2023 lucrarea. Promisiunea este c, de la sfârşitul lunii februarie, dacă se încălzeşte, o să vină cu forţe proaspete şi o să începem să mişcăm lucrurile mult mai bine”, a declarat edilul municipiului Călăraşi, Marius Dulce, în cadrul conferinţei de presă. 

În cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Primăria Municipiului Călăraşi are în implementare 20 de proiecte, cu o valoare de peste 186 de milioane de lei. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, au fost iniţiate 18 proiecte, cu o valoare totală de 193.729.313,95 de lei, cu TVA inclus), iar zece dintre acestea, cu o valoare cumulată de 127.181.998,70 de lei, cu TVA inclus, se află în curs de implementare. La Administraţia Fondului de Mediu, UAT Călăraşi a depus 5 proiecte, în sumă totală de 21.668.887 de lei, cu TVA inclus, două dintre ele, cu o valoare de 5.621.636,74 de lei, fiind în curs de implementare.

Prin intermediul Programului Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”, program finanţat din fonduri guvernamentale, primăria are în portofoliu 5 proiecte aprobate, în valoare de 43 de milioane de lei, urmând ca în perioada următoare să semneze şi contractele de finanţare. Printre acestea figurează şi proiectele care vizează asfaltarea străzilor din cartierele Măgureni şi Mircea Vodă. Cu privire la aceste două obiective, primarul Marius Dulce a estimat că lucrările vor demara în luna martie a acestui an, utilizând, în primă fază, fonduri de la bugetul local. În total, sunt 12 km de străzi care vor fi asfaltate până în 2024.

 

 

 

Continue Reading
La Top