POLITICĂ
PRIMĂRIA CURCANI AR PUTEA RĂMÂNE FĂRĂ CONSILIU LOCAL. ALEȘII LOCALI AI PNL SUNT DEMISIONARI
La Primăria comunei Curcani, din județul Călărași, problemele administrative, care sunt generate de neînțelegeri politice, continuă. Am putea spune că această instituție este precum un sat fără câini. După ce anul trecut, primarul Aurică Gazu (PSD) s-a tot “împuns” cu aleșii locali peneliști, fie pe motiv că edilul nu ar fi vrut să accepte legalitatea unei hotărâri din anul 2020, privind alegerea viceprimarului comunei (n.r. este vorba despre Dorel Nica, PNL), fie pe adoptarea bugetului local, care nu fusese votat de doi ani (n.r. adică din anul 2020 până în iulie 2022), acum o nouă situație dificilă a intervenit în cadrul UAT Curcani: cei șapte consilieri locali ai PNL și-au depus demisiile, iar acest lucru nu poate duce decât la dizolvarea Consiliului Local. Președintele Organizației Județene a PSD Călărași, Vasile Iliuță, a declarat, în data de 9 martie a.c., în cadrul unei conferințe de presă, că l-a înștiințat pe liderul său de la nivel național, Marcel Ciolacu, despre această situație și speră la rezolvarea sa, mai ales că se vor purta discuții în cadrul Coaliției de guvernare.
Ba mai mult, Iliuță l-a adus în discuție pe prefectul județului, Valentin Barbu, care ar obișnui să atace hotărârile de consiliu în permanență, după cum susține șeful social-democraților. Doar anul trecut, reprezentantul Guvernului în teritoriu ar fi atacat 62 de hotărâri ale Consiliului Local Curcani, dintr-un total de 66, iar acum conducerii PSD îi este teamă că Barbu ar mai putea ataca una în instanță: cea care ține de învestirea unui consilier social-democrat în funcție.
“Am fost la București, la președintele partidului, Marcel Ciolacu, cu o problemă a comunei Curcani. Putem să spunem că, această situație nu am mai întâlnit-o vreodată în administrația publică locală a județului Călărași. Am fost primar, parlamentar sunt și la al doilea mandate de președinte de Consiliu Județean, dar în comuna Curcani există o situație nemaiîntâlnită. Anul trecut, din 66 de hotărâri de Consiliu Local, 62 au fost atacate de către prefectul județului Călărași (n.r. Valentin Barbu), lucru care ne dă de bănuit că, de fapt, e o rea-intenție aici, din partea colegilor de Coaliție ai PNL. Suntem, în Consiliul Local, 8 consilieri PSD și 7 PNL. În săptămâna aceasta, primarul comunei, Gazu Aurică, ne-a adus la cunoștință că cei 7 consilieri PNL și-au depus demisia, ca să dizolve Consiliul Local. Nu e suficient că toate hotărârile de Consiliu Local au fost atacate de către prefect, acum vor să dizolve și Consiliul Local, ca urmare a celui de-al optulea consilier, care trebuie să depună jurământul. E hotărâre judecătorească, nu vor să fie învestit cel de-al optulea consilier pentru care PSD a făcut adresă către Judecătoria Oltenița. Judecătoria Oltenița s-a pronunțat, acceptând de fapt candidatura celui care urmează să fie membru pe liste, în Consiliul Local, pentru că un consilier de-al nostru și-a dat demisia. Blocaj mare. Împreună cu președintele Marcel Ciolacu am ajuns la niște decizii pe care le vom discuta în Coaliție, ca să putem debloca situația comunei Curcani. E vorba de urcarea majorității. Pentru a putea avea 8 consilieri locali, trebuie ca prefectul să nu mai atace hotărârea prin care consilierul își depune jurământul (…)”, a declarat Vasile Iliuță.
Sursa citată spune că nu a vorbit cu Valentin Barbu pe această speță și că nu are ce discuta cu domnia sa, pentru că nu ar ști să facă altceva decât să atace niște hotărâri. În schimb, șeful PSD Călărași afirmă că a purtat un dialog cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care are în subordine prefecturile României, iar problema ar fi fost preluată de președintele de la centru, Marcel Ciolacu.
“Nu am discutat cu domnul prefect, pentru că domnul prefect atacă. Nu aș avea de ce să discut cu domnul prefect. M-am dus să discut cu secretarul de stat din Ministerul de Interne, cel care răspunde de prefecți, care are în subordine prefecții, pentru a rezolva această problemă. Problema a fost preluată de președintele partidului, Marcel Ciolacu și aici cred că o să avem o rezolvare mai rapidă, ca să putem avea funcțional Consiliul Local din comuna Curcani”, a adăugat politicianul, în cadrul conferinței de presă.
Când credeam că PNL și PSD și-au dat mâna și s-a instalat “iubirea” între reprezentanții celor două partide, că doar fac parte dintr-o coaliție, s-a produs, din nou, o ruptură. Chiar în luna ianuarie a acestui an, în sala de ședințe a Consiliului Județean Călărași, la o întâlnire de lucru cu primarii din județ, atât social-democrați, cât și liberali, liderii PSD și PNL Călărași au făcut pace sau cel puțin așa au lăsat să se înțeleagă. Însă, se pare că totul a fost doar un interes de ambele părți politice, scopul fiind împărțirea echitabilă a bugetului județului către primării. Atât Vasile Iliuță, cât și Ciprian Pandea spuneau, atunci, că această coaliție trebuie să devină functională, la Călărași și să se înfăptuiască cu adevărat, pentru binele cetățenilor.
“Am fost o perioadă (n.r. se referă la faptul că PNL și PSD revenise la sentimente mai bune), în care aveau nevoie să își primească, pentru dezvoltarea localităților, procentul acela de 6% (n.r. cota din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat pe anul 2023). A fost o relație foarte bună, până am împărțit banii. A fost doar interesul de a fi cu toții în coaliție, când e vorba de împărțit. Când e vorba de responsabilități… Au fost interese și, la momentul acesta, continuă să atace un coleg de coaliție, adică pe primarul comunei Curcani”, a conchis Iliuță.
