Creștinii sărbătoresc prima zi de Rusalii pe data de 4 iunie a.c. Sărbătoarea mai este denumită Cincizecimea și Pogorârea Sfântului Duh.
Denumirea de Cincizecime vine de la faptul că această sărbătoare are loc întotdeauna la 50 de zile de la Învierea Domnului, într-o zi de Duminică.
Conform Vechiului Testament, sărbătoarea de Rusalii era una agricolă, pentru evrei, dedicată roadelor pământului. Mai târziu, aceasta a devenit o sărbătoare a Legământului, datorită pogorârii Sfântului Duh.
În România, prima și a doua zi de Rusalii au devenit sărbători legale, începând cu anul 2008. Astfel, angajații beneficiază de zile libere de la stat, plătite.
Obiceiuri de Rusalii
De Rusalii, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare frunze de leuștean, usturoi și pelin, pentru a nu fi „luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele neiertătoare.
Un obicei foarte cunoscut, mai ales în zona Olteniei, este Dansul Călușarilor. O trupă de 7- 8 dansatori, merg la colindat din casă în casă, pentru a alunga spiritele rele. Ei primesc de la gazde bani, leuștean, pelin și usturoi.
Un alt obicei străvechi este Împănatul boului. Mai mulți oameni împodobesc un bou, pe care îl plimbă apoi până la biserică pentru a fi stropit de către preot. Atunci când animalul este eliberat, o fată trebuie să îl stăpânească, pentru a se mărita anul următor.
Udatul nevestelor este un obicei transmis din generație în generație, în special la sate. Femeile măritate sunt stropite cu apă proaspătă, pentru a fi sănătoase tot anul.