URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

PRIMA TELECITIRE A CONTOARELOR INTELIGENTE, EFECTUATĂ. DIRECTORUL ECOAQUA CĂLĂRAȘI: “REZULTATELE SUNT PROMIȚĂTOARE”

Montarea celor peste trei sute de contoare cu telecitire, în blocurile cuprinse în cadrul proiectului pilot al SC Ecoaqua SA Călărași, respectiv D10, E16 și N29, a fost finalizată. Chiar astăzi, 12 mai a.c., a fost efectuată prima telecitire a apometrelor, la cele trei blocuri. Prezenți la fața locului au fost directorul general al societății, Eduard Grama, directorul Sucursalei, Ionuț Savu, inginerul Valentin Stoian și reprezentanții firmei Fluid Group Hagen de la care Ecoaqua a achiziționat apometrele, pentru a se convinge dacă aplicația de citire a contoarelor funcționează în parametri normali. Conducerea societății spune că rezultatele proiectului destinat eliminării coeficientului de repartiție care se regăsește în facturile cetățenilor municipiului se anunță a fi promițătoare și că interesul este acela de a se citi apometrele în mod corect. Proiectul pilot a demarat în data de 19 aprilie 2022.

Eduard Grama, directorul Ecoaqua Călărași: “Astăzi, după două săptămâni de la începerea acestui proiect pilot, avem primele rezultate, iar rezultatele sunt promițătoare”

Directorul general al Ecoaqua Călărași, Eduard Grama, a declarat, pentru Canal SUD, că aceste investiții vor continua la nivelul municipiului Călărași, atât pe zona blocurilor unde coeficientul de repartiție este foarte mare, dar și pe zona caselor. Totodată, se dorește montarea  unor astfel de contoare și la consumatorii mari.

“Astăzi, după două săptămâni de la începerea acestui proiect pilot, avem primele rezultate, iar rezultatele sunt promițătoare. Oamenii au răspuns pozitiv solicitărilor noastre și, în continuare, îi încurajez să răspundă pozitiv acestor solicitări, pentru că tot ceea ce facem este în interesul comunității, în interesul lor. Interesul este să citim aceste apometre într-un mod corect. Astăzi, am avut o primă citire a acestor apometre, o demonstrație în care un număr de 80 de apartamente de la blocul E16 au fost citite corect în câteva minute. Vom continua aceste investiții, la nivelul municipiului Călărași, pe zona de blocuri, pe zona unde coeficientul de repartiție este extrem de mare, un coeficient care își pune amprenta pe facturile cetățenilor și un coeficient pe care, în perioada următoare, eu sunt convins că îl vom elimina, așa cum vom elimina și pierderile de apă la nivelul municipiului și județului Călărași, și, bineînțeles, vom continua aceste acțiuni și în parteneriat cu domnii de la FGH (n.r. frma de la care Ecoaqua a cumpărat contoarele), pentru că este un proiect pilot și va fi un parteneriat pe termen lung. Aceste investiții pe care le facem, le facem pe termen lung și lăsăm generației viitoare posibilitatea să continue aceste investiții pe care noi le-am început la nivelul municipiului Călărași. Toate apometrele sunt montate, astăzi doar am citit aceste apometre. Timpul de citire a fost extrem de scurt. Cred că pe viitor, timpul de citire va fi foarte scurt, iar facturile vor fi corecte, așa cum am stabilit de la început. Avem o listă lungă cu blocuri cu probleme, într-adevăr, pe coeficientul de repartiție și, în următoarea perioadă, un număr de 10 blocuri vor beneficia de aceste apometre. Bineînțeles, vom începe și pe zona de case și totodată, inclusiv pe marii consumatori, care vor fi o prioritate pentru mandatul pe care îl am, în momentul de față, la Ecoaqua. Aplicația este extrem de simplă, angajaților noștri nu le trebuie multă cunoaștere ca să poată accesa această aplicație. Totul se face pe un telefon mobil, prin transmiterea prin Bluetooth și lucrurile se mișcă extrem de rapid”, a afirmat Eduard Grama.

Procedura de citire a contoarelor inteligente, explicată de directorul tehnic al firmei Fluid Group Hagen, Răzvan Uglai

Directorul tehnic al firmei Fluid Group Hagen, Răzvan Uglai, ne-a explicat cum se efectuează citirea contoarelor inteligente.

“Vreau să aduc mulțumiri conducerii Ecoaqua pentru încrederea acordată în vederea achiziționării produselor noastre și sperăm că nu vom dezamăgi și că produsele își vor dovedi eficiența și calitatea în timp. Procesul de citire are două etape: un proces de pregătire a citirilor, de gestionare a bazei de date, de alocare a rutelor de citire, a blocurilor care urmează să fie citite de către managerul rutelor sau managerul cititorilor, care are rolul de a aloca fiecare cartier, fiecare bloc, unui cititor, la rândul lui, cititorul folosind un dispozitiv cu sistem de operare android. În cazul nostru, este un telefon mobil. Pe acel telefon mobil, va exista instalată o aplicație de citire. Aplicația de citire va fi accesată de cititor pe baza unui nume și a unei parole. Odată accesată aplicația, se va sincroniza cu baza de date și se vor descărca rutele de citire. Această rută de citire se poate face și printr-o programare, adică un bloc este programat pentru citire în data de 28, alt bloc în data de 29 și cititorului, pe telefon, îi apar exact ruta și data în care trebuie să efectueze citirea. Această programare a cititorului este importantă și pentru a avea o repartizare cât mai corectă a consumurilor. Va trebui să fie corelat cu citirea contorului de branșament. Odată repartizată ruta de citire, cititorul se deplasează la imobilul respectiv, la blocul respectiv și aplicația este foarte intuitivă. Prin două apăsări de taste, se deschide folderul, ruta respectivă și mai are un buton de citire. Aplicația, automat, își intră în rol, în funcțiune și începe procesul de citire a acelor contoare. Contoarele citite sunt marcate cu culoarea verde, cele necitite cu culoarea gri. Există diferite posibilități de a filtra informația, de a filtra contoarele citite, contoarele necitite, contoarele cu alarmă de fraudare, iar în finalul procesului de citire, cititorului îi revine doar rolul de a resincroniza citirile către baza de date. Odată cu resincronizarea, ruta îi dispare și cititorul este pregătit pentru a începe următorul pachet de citire, fără a fi necesară deplasarea la sediul Ecoaqua. Doar din teren, toate aceste sincronizări, încărcări de rute de citire sau descărcări se pot realiza din teren având acces la internet, prin accesul la internet”, a spus acesta.

Întrebat cât de aproape ar trebui să fie reprezentantul Ecoaqua de blocul în care se află contoarele, pentru a le putea citi prin aplicație, Răzvan Uglai ne-a precizat următoarele: “Depinde de situație. Sunt situații în care apometrul se citește de la o distanță de 100 de metri, 50 de metri, 20 de metri, dar din citirile efectuate azi, s-a putut vedea că toate contoarele au putut fi citite din afara blocului, fără a fi nevoie să se intre în imobil, în scară sau să se bată la ușa locatarului. Prin această telecitire, există și o acuratețe a citirilor, nu mai există posibilitatea intervenției, erorilor umane în transmiterea indexului sau a prelucrării incorecte a datelor.”

Prețul unui contor inteligent achiziționat de SC Ecoaqua SA Călărași este de 230 de lei, cu TVA inclus. Toate aceste apometre au fost cumpărate din bugetul operatorului de distribuție a apei.

Continue Reading
La Top