URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

PRIMA TABĂRĂ DIN CADRUL PROIECTULUI “CU APELE CURATE” LA CĂLĂRAȘI

Proiectul Cu apele curate vizează atât poluarea istorică, prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului Dunărea, cât și măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare. Pentru a lupta cu un debit de 4,2 tone/zi de deșeuri, sunt necesare acțiuni extinse, și menținute pe un termen lung, în tot bazinul Dunării și al afluenților săi, atât în România cât și în țările riverane.

Săptămâna trecută eram la prima tabără CuApeleCurate, la Călărași, pe insula Ostrov/Hopa cu tinerele din Liceul Pedagogic “Ștefan Bănulescu” – unde pe parcursul celor 4 zile petrecute în comuniune cu natura am organizat o mulțime de activități centrate pe eco-obiceiuri și dezvoltare comunitară.

Am învățat cu ajutorul celor de la Seneca EcoLogos să ne calculăm amprenta ecologică personală – am aflat despre ce urme lasă asupra resurselor planetei stilul nostru de viață și am exersat alegeri sănătoase pentru viața trăită la oraș. Mai mult de atât, am văzut câte tipuri de deșeuri există și cum anume se pot sau nu recicla fiecare în parte pentru a ne putea crea propriul plan pentru sortarea deșeurilor. Simona Constantin și Jo Brăilescu le-au ținut pe super-adolescentele noastre în priză cu ateliere care le-au pus personalitatea în prim plan prin exerciții de cunoaștere, utilizând expresivitatea și potențialul fiecăreia, dar și al insulei, pentru a se împrieteni atât între ele, cât și cu mediul care ne înconjoară, hrănește și ne oferă un spațiu de explorare continuă de-a lungul vieții.

Despre dezvoltarea comunitară am învățat de la Raluca Boișteanu| CeRe care le-a prezentat participantelor noastre conceptul de Design Thinking și cum pot tinerii cu diferite abilități să contribuie la soluții creative. Bineînțeles, la partea de exercițiu am venit cu soluții concrete pentru problema poluării cu plastic de pe malurile Dunării, urmând pașii din Design Thinking.

Am avut bucuria ca în ce-a de-a 3 zi a taberei să participăm la un curs de prim ajutor oferit de un voluntar Crucea Rosie Calarasi, din care am învățat cum să reacționăm în diverse situații pentru a salva viața oamenilor aflați în dificultate, fără să ne punem viața noastră sau a lor în pericol.

În ultima zi a taberei am organizat sub îndrumarea lui Florin Rădulescu un atelier de ceramică și am concluzionat cu experiența dobândită în ultimele zile.

În cele 4 zile am explorat natura din zona orașului Călărași cu caiacele sau plimbându-ne cu barca până la zonele cu plaje sălbatice frecventate de localnici care adăpostesc, bineințeles, depuneri mari de deșeuri, iar în fiecare seară ne-am relaxat în hamace cu câte o proiecție de film documentar.

A fost o experiență nouă din care am învățat o mulțime de lucruri utile atât pentru tinerele din comunitate, cât și pentru noi și așteptăm ca în curând să organizăm tabăra cu numărul 2!

Mulțumim nespus pentru ajutorul organizatoric venit din partea lui Constantin | ADDDJ – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila Dunarea de Jos și oamenilor din comunitate care au făcut tabără posibilă și de neuitat. Credit foto Vlad ” este precizat pe pagina de socializare Cu apele curate.

Continue Reading
La Top