URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

PREȚUL BENZINEI ȘI MOTORINEL, O LOVITURĂ SERIOASĂ PENTRU TOȚI ȘOFERII: PETROLUL, PRINCIPALUL VINOVAT

Prețurile petrolului au rămas ferme după ce liderii Uniunii Europene au convenit asupra unei interdicții parțiale și treptate a petrolului rusesc și pe măsură ce China și-a încheiat lockdown-ul COVID-19 la Shanghai.

Țițeiul Brent a crescut cu 1,71 USD, sau 1,5%, la 117,31 USD pe baril. Țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,67 USD, sau 1,5%, la 116,34 USD.

Ambele valori de referință au înregistrat câștiguri în mai, marcând a șasea lună consecutivă de creștere a prețurilor.

„Dispoziția de pe piața petrolului se pare că devine din ce în ce mai optimist”, a declarat analistul Julius Baer Norbert Rucker. „Embargoul Europei și redeschiderea parțială a Chinei alimentează temerile de aprovizionare și ridică prețul petrolului”.

Liderii UE au convenit  să reducă 90% din importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an, cele mai dure sancțiuni ale blocului de până acum de la începutul invaziei Ucrainei, pe care Moscova o numește „operație militară specială”.

Odată adoptate pe deplin, sancțiunile asupra țițeiului vor intra în vigoare treptat în peste șase luni și asupra produselor rafinate peste opt luni. Embargoul scutește Ungaria și alte două state central-europene fără ieșire la mare.

Prețul petrolului poate crește din nou

În China, lockdown-ul COVID-19 din Shanghai s-a încheiat miercuri, după două luni, determinând așteptări privind o cerere mai fermă de combustibil din partea țării.

Limitarea câștigurilor au fost rapoarte conform cărora unii producători explorau ideea de a suspenda participarea Rusiei la un acord de producție OPEC+ pe așteptările că o astfel de mișcare ar crește oferta.

OPEC+ include membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații acestora.

„Redeschiderea completă a Shanghaiului de la restricțiile COVID-19 poate stimula sentimentul la periferie, dar posibila scutire a Rusiei de către OPEC, de la acordul de producție, este povestea mai mare”, a declarat Jeffrey Halley, analist de piață senior la OANDA.

Deși nu a existat niciun impuls oficial pentru țările OPEC să pompeze mai mult petrol pentru a compensa orice potențial deficit al Rusiei, unii membri din Golf au început să planifice o creștere a producției cândva în următoarele câteva luni, a raportat Wall Street Journal, citând delegații OPEC.

Producția de țiței din SUA a crescut în martie cu peste 3%, până la cel mai mare nivel din noiembrie, a arătat un raport al Administrației pentru Informații Energetice din SUA.

playtech.ro

Continue Reading
La Top