URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

PRAFUL SAHARIAN A AJUNS ÎN ROMÂNIA. RECOMANDĂRILE SPECIALIȘTILOR PENTRU ACEST FENOMEN

Praful saharian a ajuns în România, iar medicii atenționează că fenomenul este unul periculos, în special pentru anumite categorii de persoane.

Praful saharian ajunge de cel puțin două ori pe an în țara noastră, fiind adus de curenții din Nordul Africii. Acesta conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur, potrivit bzi.ro.

Medicul pneumolog Ionela Iovan a explicat pentru sursa citată care sunt categoriile vulnerabile ale populației și cum ar trebui să se protejeze.

Persoanele cu boli pulmonare ar trebui să poarte mască de protecție și să evite deplasările care nu sunt necesare. Aceștia pot dezvolta respirație șuierătoare și chiar insuficiență respiratorie ușoară.

Totodată, am constatat o creștere a numărului de infecții respiratorii ce au necesitat spitalizare. În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, spune doctorul Ionela Iovan.

Aceste particule de praf ajung în căile respiratorii, unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele, o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar, dar și celulele imune. Particulele de praf eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

De asemenea, aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat totodată că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Continue Reading
La Top